Dostupni linkovi

Šta Beograd gubi, šta dobija


Radovan BOROVIC

Postavlja se pitanje da li je Rusija objavom da je za nju Ahtisarijev plan propao, faktički izborila za povratak celog kosovskog procesa na standarde, a međunarodna zajednica, koja je većinski podržala slanje Radne grupe na Kosovo, time naterana da potvrdi aktuelnost Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić u izjavi za RSE tim povodom kaže:

"Što može da raduje srpsku stranu jeste da je plan gospodina Finca propao. Propao je jedan plan koji tvori još jednu albansku državu na Balkanu, plan koji se bazira na etničkom čišćenju Srba. I da se formira još jedna albanska država. Mislim da je to dobro, naročito imajući u vidu da standardi nisu ispunjeni, da mnogo toga iz Rezolucije 1244 nije ostvareno, naročito kada je u pitanju povratak Srba. Mislim da posle ovoga moraju da slede novi pregovori, ali pregovori koji bi bili autonomni, pregovori, koji bi bili objektivni."

Nadgledana nezavisnost na čekanju

Nasuprot tome američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da su SAD odlučne da Savet bezbednosti, pre isteka leta, donese rezoluciju kojom bi Kosovo dobilo ‘nadgledanu nezavisnost’.

"Pregovori o planu Martija Ahtisarija su počeli. Radićemo sa svim članicama Saveta bezbednosti, uključujući i naše ruske prijatelje, na donošenju rezolucije koja će dovesti do nadgledane nezavisnosti Kosova", rekao je Polt novinarima.

"To je naš plan i naš cilj i radimo na njemu od predstavljanja Ahtisarijevog plana", kaže Polt. "Mi nismo navikli na neuspeh i verujem da ćemo uskoro uspeti, nadam se pre isteka leta."

Sa druge strane predsednik centra za spoljno-političke analize Vatroslav Vekarić u izjavi za naš program pojašnjava kako se iz izjave Sergeja Lavrova jasno vidi da Rusija ne podržava Ashtisarijev plan, ili bar ne sve njegove delove i da predstoji period teškog pregovaranja izmedju Vašingtona i Moskve.
Polazna pozicija Rusije ovom izjavom, je ipak malo tvrdja, nego što je to izgledalo samo pre nekoliko dana ranije, primećuje Vekarić:

"Ne mislim da je to nešto dramatično, to samo pokazuje, po meni, stav Rusije da će oko pitanja Kosova iz mnogih razloga koji bi se mogli razrađivati, jednostavno neće biti onako pomirljivi, i da će tu prestati teški pregovori u rešavanju Vašingtona i Rusije oko toga. Znači ta rezolucija o kojoj se govori, bojim se da ona neće biti ni izdaleka gotova, to je moje mišljenje. To je samo polazna politika Rusije, šta će od toga biti ispasti, to je teško reći. Predstoji sastanak grupe G8, na koejm će se možda mnoge stvari rešavati a istovremeno će tu biti važna i interna diplomatija.”

Cena podrške

Stručnjaci za spoljno političke odnose ocenjuju da ne postoji opasnost da Srbija postane ulog u svadji velikih sila jer "verovatno" neće biti ruskog veta na rezoluciju o Kosovu.
Jelica Minić iz evropskog pokreta u Srbiji veruje da Beograd u izjavi šefa ruske diplomatije može videti uspeh svojih diplomatskih inicijativa, ali samo na kratko:

"Treba videti kakve će biti konsekvence. Prvo, šta će biti dilovi koji će se napraviti … Beograd da bi dobio podršku za neke svoje planove, ukoliko ima nekih elaboriranih planova... Beograd je do sad izlazio samo sa tim šta neće, mnogo manje sa tim šta stvarno hoće i šta nudi. Dakle, zavisno od toga kakve je ustupke Beograd morao da da onima koji ga podržavaju, videćemo onda srednjoročne i dugoročne efekte toga. Ukoliko je Srbija odustala od daljeg približavanja NATO savezu, to može biti ogroman problem, znači sve zavisi od toga šta su ulozi. I najzad, šta ako dođe do nereda na Kosovu, šta ako se krene na jednostrano proglašenje nezavisnosti, pred kakvim se onda izazovima Srbija nalazi?"
XS
SM
MD
LG