Dostupni linkovi

Ne gladujte, krećite se


Prema posljednjim istraživanjima Medjunarodnog društva za proučavanje debljine Nijemci su najdeblja evropska nacija. S prvog su mjesta te neslavne liste potisnuli Čehe, iza kojih dolze Grci i Kiprani. Alarm zvoni na uzbunu, kažu u zdravstvenim organzacijama Njemačke koja se mora pripremiti da će ubuduće zdravstveni sistem biti enormno opterećen liječenjem bolesti koje proizilaze iz pretilosti. Paralelno, istraživači s Instituta u Californiji upozoravaju da dijete nisu najbolji način za gubitak suvišnih kilograma.

Neuspješne diete

"Pivo, masnoće i nedovoljno kretanje učinilo je Nijemce najdebljom evropskom nacijom", piše u posljednjem istraživanja Medjunarodnog društva za proučavanje debljine. Tri četvrtine muškaraca i preko polovica žena koje žive u Njemačkoj s medicinskog je stajališta predebelo. Od toga 22 posto njih spada u kategoriju bolesno debelih, što je Nijemce dovelo na istu razinu s Amerikancima na koje se uvijek upire prstom kad se pokrene tema debljine.
"Glavni razlog debljine je nedovoljno kretanje što pogadja 60 posto stanovništva", smatra Francesco Branco, stručnjak za prehranu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji . Nijemci, osim toga, 35 posto kalorija uzimaju iz masnoća a i obilno konzumiranje piva, koje je kalorično a ne donosi osjećaj sitosti, pridonosi širenju debljine, smatra Branco.
Iz studije proizilazi da je debljina raširenija medju slabije obrazovanim i siromašnijim slojevima društva.
Evropski predstavnik Medjunarodnog društva za proučavanje debljine Vojtech Heiner uopozorava da bi posljedice debljine uskoro mogle ugroziti stabilnost blagajni zdravstvenih osiguranja. Njemačka, naime, kaže Heiner, mora računati s enormnim opterećenjem zdravstvenog sistema zbog povećanja broja oboljenja koja proizilazi iz pretilosti.

Jedno drugo istraživanje Instituta Univerziteta California dokazuje da su dijete nepouzdana metoda za gubitak prekomjernih kilograma. Psiholog Traci Mann provela je 31 dugoročno istraživanje s ljudima koji su držali različite diete. Ustanovila je da su tokom nekoliko mjeseci držanja dieta, izgubili odredjenu težinu koju su, nakon prestanka gladovanja, vratili u mnogo kraćem periodu i mnogo težem obliku. Na uzorku od 19 hiljada ljudi dr Mann je utvrdila da su muškarci koji su kilograme izgubili držeći dietu nakon četiri godine bili deblji od onih koji nisu gladovali. Ona stoga pretpostavlja da su vježbe, gimnastika i kretanje mnogo efikasniji od držanja dieta. Sa sigurnošću medjutim može tvrditi, na osnovu provedenih istraživanja da je umjerenost u jelu najefikasnija odbarana od pretilosti.
XS
SM
MD
LG