Dostupni linkovi

Posle sukoba vehabija i policije


Sandžak već odavno potresaju oštri sukobi između pristalica dve najveće bošnjačke stranke, Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije Sandžaka, ali je delovanje vehabija podigla do granica pucanja tenzije u tom regionu. Krhki mir koji se nekako održavao, dodatno je poljuljao spor dve Islamske zajednice oko prevlasti: jedne koja ima sedište u Novom Pazaru, i druge koja pokušava da vlada iz Beograda. No oružani sukob sa vehabijama zasenio je sve one uzajamne pretnje, fizičke sukobe, pa i ubistva koja su bila posledica političkih strasti. Stoga direktor Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić upozorava za naš program, da država mora suštinski da promeni politiku prema ovom regionu, kako bi se izbegli novi tragični događaji:

"Ovo je kulminacija krize koja je rezultirala jednim tragičnim isledom, ovo ponovo Novi Pazar vraća na prve stranice štampe, na žalost po nečem vrlo lošem što i te kako dugoročno može da utiče na imidž celog tog regiona. Ako ima nečeg dobrog u ovoj situaciji to je činjenica da je glavni vođa ove grupe uhapšen. Nadam se da će to predstavljati pouku za sve ostale pristalice te grupe, da je ovo jedna besmislena pogubna misija i da su na potezu kako politički i vjerski faktori u Sandžaku tako i država. Država mora suštinski da promeni politiku prema tom regionu. Verujem da će nova vlada u tom pogledu napraviti odlučujuće korake."

Funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Bojana Aleksić, ne slaže se, međutim, da je država zakazala kada je reč o Sandžaku:

"O Sandžaku se izuzetno mnogo vodilo računa, možda više nego o drugim regionima."

Muftija Muamer Zukorlić upozorio je u pismu predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici na strahovite pritiske koji trpi Islamske zajednice Srbije. Zukorlić kaže za naš program, da su čak i bezbednosne službe Srbije umešane u atkivnosti protiv Islamske zajednice, što stvara plodno tlo za delovanje vehabija:

"Država mora shvatiti da je stabilna, čvrsta i jedinstvena Islamska zajednica uslov stabilnosti države, posebno ovog regiona ali i države u cjelosti. Ovakve duhovne devijacije koje predstavljaju svojevrsnu podlogu za nasilje u ime vjere koje naravno uvjek istome izaziva drugo nasilje nastaje na pukotinama pokušaja destabilizacije Islamske zajednice. Tamo gde nije jako prisutno instutucionalno tumačenje islama dolazi do pojedinačnog tumačenja islama koje predstavlja devijaciju koja može da dovede do ovakvih događaja."

Direktor Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić smatra da bi trebalo ispitati delovanje obaveštajnih službi, ali i to da li oni koji unose oružje u Sandžak imaju nečiju političku podršku:

"Mislim da treba ispitati sve te navode. Verovatno da gospodin Zukorlić poseduje neke informacije za koje mu je potrebna validna provera. Treba ovo dovesti do potpunog kraja da ovo mora da dobije i sudski i neki drugi epilog, u smislu otkrivanja ko stoji iza ove grupe. Činjenica da je glavni uhapšeni vehabija, koji je otvorio vatru na policiju, pobegao pre mesec dana iz novopazarskog zatvora. Dakle, čovek koji je na volšeban način izašao iz novopazarskog zatvora i koji je obavestio upravnika zatvora da se neće vraćati u zatvor, i da to nikoga previše ne uzbudi. Taj čovek je izgleda organizator cele grupe, prema tome ovo mora zaista da dobije konačni epilog i na sudu ali da se vidi da li postoji neko ko iza ove grupe i politički stoji."

I dok sandžačka kriza preti da izmakne svakoj kontroli, predsednica Sandžačkog odbora za ljudskih prava Semiha Kačar pledira da svi žitelji ove regije pre svega sačuvaju prisebnost.

"Činjenica da su ljudi nađeni pod oružjem svakako da izaziva zebnju među građanima i ono što treba sada posebno raditi jeste da se sačuva mir i prisebnost kod građana."
XS
SM
MD
LG