Dostupni linkovi

Članstvo u Savjetu Evrope je bitno za građane


U okviru serijala intervjua "Crna Gora i region" razgovarali smo sa Romanom Jakičem, doskorašnjim predsjednikom Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.


RSE: Gospodine Jakiču, nakon preporuke Parlamentarne skupštine prijem Crne Gore u Savjet Evrope je izvjestan. Da li članstvo znači i povećanje obaveza Crne Gore u smislu poštovanja ljudskih prava, razvoja demokratije i slično?

JAKIČ: Kao prvo, moram reći da sam oduševljen da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope napravila to što je napravila i da će Crna Gora biti prihvaćena u Savet Evrope. Ja mislim da je to značajan čin za državu kao takvu, a odgovor na vaše pitanje je da se demokracija gradi, demokracija nije fakt i čovečanska prava nisu nešto što se postigne i onda se zaboravi. Čovečanska prava se uvek dopunjavaju i uvek se brine za njih, tako da Crna Gora će morati, ja mislim da bi i to pravila i bez članstva u Savetu Evrope, poštivati ljudska prava, odnosno standarde koji vladaju u razvijenim državama.

RSE: Koliki je stvarni uticaj Savjeta Evrope u smislu sposobnosti da nadgleda sprovođenje ljudskih prava u zemljama članicama?

JAKIČ: Savet Evrope u suštini ima mehanizme koji mogu to pravit ili Parlamentarna skupština ili generalni sekretar. A da li možemo to staviti na vagu i reći Savet Evrope vaga toliko, a Evropska zajednica toliko, Stejt Department toliko. To se ne vaga. Svi znamo da bilo koja država koja je kršila prava i na to bila upozorena sa strane Saveta Evrope u svetu je gubila ugled ako nije poštivala ta prava. Tako da odgovor na vaše pitanje je da u suštini Savet Evrope ima neku težinu. Savet Evrope je, što se tiče čovečanskih prava i nadzora kršenja ili nekršenja, najjača institucija na tom području. I druge institucije vole pogledati dokumente koje je Savet Evrope usvojio na tom području.

RSE: U kolikoj će se mjeri sada povećati mogućnost direktnog uticaja, recimo, tijela Savjeta Evrope na proces izrade crnogorskog ustava, za koji znate da je sada u toku i da ima dosta kontraverzi oko toga i neslaganja u samoj Crnoj Gori?

JAKIČ: Ustav Crne Gore je ustav Crne Gore i ako bih bio državljanin Crne Gore ne bih želeo da mi ustav piše neko drugi. U suštini, Savet Evrope ima mehanizme, ima institucije, Venecijansku komisiju koja može biti od pomoći pri nekim pitanjima o demokratičnim standardima koji se ugrađivaju u ustav, ali je najviše na vama, na parlamentu, na Vladi i ustavnim stručnjacima da predlože ustav koji će odgovarati Crnoj Gori. Ustav je glavna knjiga svake države i ta ista država mora tu knjigu napisati.

RSE:
Koje su koristi od članstva u Savjetu Evrope za državu članicu, za njene građane?

JAKIČ: Najviše za građane kojima bi eventualno država ili institucije mogle kršiti njihova prava, imaju sad i mogućnost da kada iskoriste sve pravne institucije u svojoj državi mogu se obratiti na institucije Saveta Evrope, odnosno Evropski sud za ljudska prava. Beneficije su tu na građanima. Šta od toga ima država? Država ima od toga da se članstvom obaveže da će poštivati standarde i na neki način je korak bliže međunarodnim integracijama koje temelje na poštivanju ljudskih prava. Govorim o Evropskoj zajednici, naprimer.

RSE: Crna Gora je morala da prihvati i čitav set obaveza, posebno iz oblasti borbe protiv korupcije, za nezavisnost sudstva, a s obzirom da su to nekako i najbolnije tačke u crnogorskom društvu, da li se može očekivati da tu stvari krenu na bolje, upravo zbog članstva u Savetu Evrope?

JAKIČ: Ja sam u duši uvek optimista, tako da razumem da je to još jedan korak prema, u suštini, otklanjanju tih anomaliteta u društvu. Ali, nemojte misliti da je to značajno, odnosno da su te stvari konkretno samo za Crnu Goru. Sve države Saveta Evrope, pa i Evropske zajednice, na neki način moraju nadgledati i pokušati se boriti protiv korupcije za nezavisnost sudstva.

RSE: Gotovo sve države bivše Jugoslavije su bile oduševljene činjenicom da će Crna Gora najzad, poslije svih peripetija, biti primljena u Savjet Evrope, bilo je izvjesnih rezervi iz Srbije. Kako komentarišete čitavu tu atmosferu i da je prijem Crne Gore išao teže nego se očekivalo?

JAKIČ: Ja se sjećam vremena kada je u Savet Evrope ulazila Srbija i Crna Gora kao država i sećam se sednice Političkog odbora kojim sam ja predsedavao gde je delegacija koja je dolazila u Strazbur, u toj delegaciji nije bilo nikoga iz Crne Gore. I sećam se prvog trenutka kada su došli, setiće se vaši poslanici, ja sam pozvao da dođu svi predstavnici Ustavne komisije za to vreme i to je bio prvi put da su Crnogorci sedeli u Savetu Evrope i razbili tabu kojeg su napravili neki od netolerantnih, ako bi tako mogao reći, srpskih političara, tabu o tome da su Crnogorci na neki način slabi. Meni je drago da je Crna Gora ušla i da će Crnogorci sada prezentirati svoju državu sami i da će biti sami odgovorni za to što će se u državi događati na području ljudskih prava.
  • 16x9 Image

    Slavica Brajović

    Za Radio Slobodna Evropa radi od početka 1997. godine, a na mjestu šefa podgoričkog biroa je od juna 2000., kad je startovala i polusatna emisija Radija Slobodna Evropa o događajima u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG