Dostupni linkovi

Propala prodaja RTB Bor?


Kada je potpisan ugovor o prodaji Rudarsko topioničarskog basena Bor, rumunskoj firmi Kuprom za 400 miliona dolara, država je zadovoljno trljala ruke. Kolos rudarstva grcao je u dugovima i bio pred stečajem, bile su reči ministra privrede Predraga Bubala:

"Umesto stečaja, likvidacije ili mogućnosti da se poverioci naplate sa desetak maksimalnih posto od svojih potraživanja, mi imamo situaciju da na jednoj strani imamo 600 miliona duga, 400 miliona je cena i sa 400 miliona će se naplatiti ovih 600 miliona. Znači svi poverioci mogu da računaju negde na 2/3, pri tome treba imati u vidu da je država najveći poverilac od preko 70% i utoliko će i učestvovati u namirenju svojih potraživanja."

Sve ipak nije bilo idealno. Jedinstvena sindikalna organizacija i lokalna samouprava pozvali su na proteste i tražili poništenje tendera:

"20 miliona dolara, umesto da dobije lokalna samouprava, da popravimo naš grad, dobija privatizacioni saveznik, branićemo se do kraja. Ovo je kraj Vlade Republike Srbije a naš početak za odbranu nacionalnih interesa. Ako ne bude dovoljno, kako ja to volim da kažem, u Beogradu će da im se tresu gaće. Živeli!"

Drugoplasirani na Tenderu, Ist Point, tugovao je za borskim bakrom a Zoran Drakulić bio u centru pažnje:

"Ni u jednom prethodnom tenderskom procesu nije bilo omogućeno da se založi imovina. Bila je čak moguća prodaja između 5 i 10%, a u ovom slučaju dato je 100% zaloga imovine što je neverovatno."

Uoči isteka roka za uplatu popriličnih 400 miliona dolara Kuprom je presavio tabak i Agenciju za privatizaciju obavestio da stvari ne idu kako treba zbog otpora lokalne samouprave, pojedinih sindikata i demonstracija, Rumuni su najavili raskidanje ugovora. Kandidat Demokratske stranke za premijera i bivši ministar finansija Božidar Djelić pojašnjavajući šta se zapravo dogodilo, osvrnuo se na basnu:

"To je kao da žaba pojede vola. Znači, mnogo manja firma je pokušala da kupi jednu firmu RTB Bor od ogromnog značaja za našu zemlju, time što bez ikakvog novca sopstvenog kapitala bi dobila kredite od banaka. Kredite bi dobila tako što bi založila imovinu firme koju kupuje. Na zapadu to ne možete da uradite ukoliko nemate bonitet i ne ubacujete, bar dobrim delom, sopstveni kapital. Naravno, krajnje neuverljivo deluje obrazloženje firme Kuprom, protiv koje nemam ništa, ali koja kaže da je to zbog socijalnog momenta. Koješta. To je zato što su banke odustale od veoma rizičnog posla."

Sindikat Nezavisnost RTB Bor strepi od vremena koja dolaze tim pre što po rečima Rudolfa Navijalića, predsednika ovog sindikata postoji mogućnost da basen ostane bez vlasnika:

"Ja lično mogu da kažem da sam i razočaran i deprimiran i, možda po prvi put u životu, zaista uplašen. Uplašen za sudbinu svih nas. Ako zaista dođe do odustajanja, mislim da je perspektiva svima nama u RTB-u jako jako loša. Da li će doći do pregovora sa drugoplasiranim, da li će doći do novog tendera i pod kakvim uslovima, to je sve pitanje. Ako i dođe do novog tendera, pitanje je da li će on uspeti, da li će se neko uopšte više javiti u ovoj situaciji. Posle toga, zna se, to je već najavljeno više puta od mnogih relevantnih činilaca u ovoj zemlji da nama sleduje stečaj. Znači svi zaposleni će ostati bez plata, bez posla."

Zoran Drakulić, vlasnik Ist pointa, kao da je dočekao svoj trenutak:

"Definitvno očekujemo da nas Agencija za privatizaciju pozove kao drugoplasiranog da pregovaramo oko preuzimanja Bora. Nadamo se da ćemo od nedelje sesti sa Agencijom i završiti taj posao. Znači, uslove koje smo dali u našoj originalnoj ponudi - mi ostajemo iza toga i nema nikakvih problema da to ispunimo."

Predsednik jedinstvene sindikalne organizacije, većinskog sindikata borskog holdinga Dragan Aleksić državi poručuje da napravi novu strategiju privatizacije najavljujući i proteste protiv Zorana Drakulića ako sve ostane isto:

"Mi nismo za prodaju 100% imovine, rudna bogatstva i sirovine da se prodaju 100% nekom. Mi smo samo za to da država ima neki zaštitni paket, da radnici budu osigurani od nečega."

RSE: Znači to podrazumeva da isto može da očekuje i gospodin Zoran Drakulić?

"Ako bude po ovakvom istom sistemu zašto ne bi očekivao? Mi nismo za ovakvu strategiju i mislimo da je ona pogubna, da treba da se promeni. Mi hoćemo da oborimo strategiju."
XS
SM
MD
LG