Dostupni linkovi

Koliko su prosvjedi potvrda demokracije?


Breffni O'ROURKE (Priredio Vlado AZINOVIC)

Demokratska društva uvažavaju pravo svojih građana da javno i na otvorenome iskazuju zajedničku zabrinutost i osjećanja. Za bilo koju demokraciju vrlo je opasno ignorirati nezadovoljstvo vladajućim trendovima u društvu i politici koje obično potiče ljude da organiziraju prosvjedne skupove i šetnje. Demonstracije su legitiman izraz političke volje i sastavni su dio demokratskog života, kaže profesor John Dunn sa sveučilista Cambridge u Velikoj Britaniji:

"U principu je moguće imati demokraciju bez demonstracija, ali je zapravo malo vjerovatno da demokratski sistem može dobro funkcionirati bez ikakvih demonstracija. No, s druge strane, ne možemo uzeti kao zdravo za gotovo ni to da su sve demonstracije same po sebi uvijek prihvatljive i priželjkivane," kaže profesor Dunn.

On podsjeća i na Njemačku s kraja '20 i početka '30 godina prošloga stoljeća kada su zloglasni "smeđekošuljaši" Nacionalsocijalističke partije koristili upravo ulicu kao poprište borbe protiv političkih neprijatelja, bilo da se radilo o komunistima ili o prodemokratskim elementima.

Današnje prilike u Rusiji i Ukrajini ukazuju na sve teškoće s kojima se suočavaju zemlje koje su relativno nedavno odbacile autoritarnu vladavinu i sada pokušavaju živjeti po normama demokratskog sistema.

U stabilnim, tradicionalnim demokracijama, političke demonstracije planiraju se uglavnom dugo i vrlo temeljito, ali upravo takav pristup organizaciji prosvjeda jamči njihov uspjeh, kaže Kate Hudson, predsjednica Kampanje za nuklearno razoružanje, jedne od najstarijih britanskih skupina te vrste:

"Idealno bi bilo kada bi se izlazak na demonstracije mogao planirati nekoliko mjeseci unaprijed, kako bi se osigurao što najmasovniji odziv. Takav pristup podrazumjeva česte sastanke, uspostavu organizacijskog odbora koji mora svakodnevno zasijedati kako bi se osigurao maksimalni učinak prosvjeda. Demonstracije se onda najavljuju, određuje se trasa kojom će prosvjednici proći, osobe koje će osiguravati skup i događaj se prijavljuje vlastima od kojih se traži odobrenje."
XS
SM
MD
LG