Dostupni linkovi

Glavaš u pritvoru


Glavaš je do zatvora išao u uniformi generala Hrvatske vojske, a novinarima je još jednom ponovio kao je riječ o politički montiranom procesu, te kako to nije napad samo na njega već na sve osječke i hrvatske branitelje i cijeli Domovinski rat.

O pritvaranju Glavaša u utorak je odlučilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku nakon što je protiv njega podignuta optužnica koja ga s još šest njegovih nekadašnjih suboraca tereti za ratni zločin – likvidaciju deset osječkih civila srpske nacionalnosti.

* * *

U utorak prijepodne Branimir Glavaš išetao je iz svoga stana u središtu Osijeka, odjeven u generalsku uniformu i s okačenim odličjem. Učinio je to samo dvadesetak minuta nakon što je Izvanraspravo vijeće Županijskog suda u Osijeku objavilo svoju odluku kojom mu se, zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela ratnog zločina, određuje pritvor. Glavaš je ponovio već ranije iznesene ocjene kako se njegovim procesuiranjem blati Domovinski rat:

„Ovo sve je usmjereno sa namjerom, ne samo da se ponizim ja, kao hrvatski general, kao čovjek koji se bavi nekim javnim i političkim radom, već je to usmjereno da se ponizi i Domovinski rat, da se ponize hrabri branitelji, da se ponizi ovaj herojski grad. U tome uspjeti neće.“

Glavaš je dio prijepodneva proveo u kafiću nedaleko njegova stana, gdje je novinarima dijelio dokumente kojima nastoji dokazati kako nije kriv za ono što mu se optužnicom stavlja na teret. Ponovio je više puta iznesene tvrdnje da je riječ o politički montiranom procesu, za što je optužio premijera Ivu Sanadera i predsjednika Sabora, Vladimira Šeksa, a državnom odvjetniku Mladenu Bajiću poručio je da mu je vrijeme na izmaku:

„Bajić je odobrio podizanje optužnice protiv mene, a ta je optužnica utemeljena isključivo na lažima i vrijeme je da Mladen Bajić počne pisati svoju ostavku. Jasno je da iza ovog politički montiranog procesa protiv mene stoji državni vrh, konkretno Ivo Sanader i Vladimir Šeks, ali to Mladena Bajića ne oslobađa odgovornosti jer je kao sluga politike pristao postupati protivno svim pravilima struke.“

Zanimljivo je da se Glavaš obratio i Žarku Puhovskom, predsjedniku Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, tražeći od njega da se uključi u praćenje sudskog postupka. On je to učinio unatoč činjenici što je Puhovskog nedavno kazneno prijavio, rekavši kako je svojim izjavama činio pritisak na sud.

U međuvremenu, Glavaš je optužnicu, kojom se njega i još šestero njegovih nekadašnjih suboraca tereti za likvidaciju civila na obali Drave 1991. godine, objavio na svojoj internetskoj stranici. Jedan od trojice njegovih odvjetnika, Dražen Matijević, ponovio je tvrdnju kako je optužnica protiv Glavaša montirana i kako predstavlja sramotu za hrvatsko pravosuđe:

„Ova optužnica je podignuta suprotno ishodu dokaznog postupka u istrazi. U istrazi je preslušano 147 svjedoka. Niti jedan od preslušanih svjedoka nije potvrdio temeljni navod optužbe da je Branimir Glavaš osnovao postrojbu koja je odgovarala samo njemu i čija je namjena bila da provodi i obavlja likvidacije pojedinih osoba u Osijeku.“

Iako su govorili suprotno, da za Glavaševo pritvaranje više nije potrebno izjašnjavanje Hrvatskog sabora, koji je takvu odluku izglasao, no ona u slučaju „selotejp“ nije konzumirana, Glavaševi odvjetnici danas govore drugačije. Tražili su da sudac Županijskog suda u Osijeku, Darko Krušlin, kojemu je dodijeljen predmet, zatraži suglasnost Mandatno imunitetskog povjerenstva Sabora.
XS
SM
MD
LG