Dostupni linkovi

ŽENEVA


Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u utorak, zemlje , iračke susjede da "svoje granice ostave otvorenim" za iračke izbjeglice.
"Irački susjedi su velikodušno prihvatili veliki broj Iračana, ali im je svakog dana sve teže da pružaju osnovne usluge, kao što su zdravstvena zaštita i školovanje", izjavio je generalni sekretar UN-a navodeći primjer Sirije i Joradana.
Procjenjuje se da je oko 750.000 Iračana prešlo u Jordan, a oko milion u Siriju. Toliki broj izbjeglica u dvjema zemljama doprinio je povećanju stope nezaposlenosti, preopterećenosti zdravstvenih službi, rastu cijena i inflacija. Egzodus i dalje traje - svakog mjeseca oko 50.000 ljudi napušta Irak bježeći od nasilja i neizvjesne budućnosti.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG