Dostupni linkovi

Rehabilitovan slikar Mihailo Milovanović


Novka ILIC

Mihailo Milovanović je slikarsku akademiju završio u Minhenu, a kao veliki patriota bio je učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata i istaknuti slikar vrhovne komande tokom celog rata. Na početku Drugog svetskog rata nije želeo da se opredeli ni za jednu stranu, već je došao u rodno mesto, užičko selo Gostinicu.

Zahtev za njegovu rehabilitaciju podneo je užički publicista Đorđe Pilčević, koji je pre nekoliko godina napisao veliku monografiju o slikaru Milovanoviću.

"Sud je utvrdio da je Milovanović lišen života kao žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga."

U užičkom Muzeju, gde postoji legat slikara Milovanovića, njegovim potomcima je predato sudsko rešenje o rehabilitaciji. Unuka Katarina Marić bila je vrlo uzbuđena stojeći pored dedine slike "zadušnice":

"Ja ga najviše pamtim od sve dece i kako su strašno živeli pod senkom njegove smrti. Moja baka je svake godine na dan njegove smrti kačila ’zadušnice’, nisu bile uramljene nego ih je stavljala na zid i zvala je prijatelje na večeru. Ostala je bez ičega, nikakav prihod nije imala, strašno im je bilo. Nismo verovali da ćemo ovo da doživimo."

Prisutan je bio i unuk Milosav Tošić:

"To je velika stvar za našu porodicu i u Beogradu i u Užicu, pošto imamo veliku familiju ovde u Užicu. Ovaj dan smo čekali, šta da vam kažem - hvala vam puno."

Legat Mihaila Milovanovića u Muzeju u Užicu otvoren je pre tri godine i biće proširivan, kaže direktor Muzeja Blažo Čubrilo:

"Nadam se da ćemo ovaj legat i dalje obogaćivati sa otkupom slika koje znamo da postoje. Potrudićemo se zajedno sa Skupštinom opštine da to učinimo.“
XS
SM
MD
LG