Dostupni linkovi

BAGDAD


Pokret radikalnoga siitskog vode Moktade (Moqtade) al-Sadra naredio je danas ssestorici ministara iz svojih redova da napuste iracku vladu, u znak protesta zbog odbijanja premijera Nurija Al Malikija da utvrdi rok za povlaccenje americckih trupa iz zemlje.
Sadrov narodni pokret ima ssest ministarstava i ccetvrtinu poslanicckih mesta u Malikijevoj Koaliciji ssiitskih islamisticckih partija.
Sadrove pristalice su 9. aprila, na dan kada je pao rezzim Sadama Huseina, organizovao velike antiamericcke demonstracije na kojima je u svetom ssiitskom gradu Nadzzafu uccestvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi.
Iracki premijer Nuri al-Maliki pozdravio je odlazak sest ministara, isticuci da je to prilika da na njihova mesta dodju "efikasni", koji ce biti izabrani po kriterijumu sposbnosti a ne verske pripadnosti.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG