Dostupni linkovi

Podignuta otpužnica protiv Glavaša


Protiv Branimira Glavaša, te šest pripadnika nekadašnje Samostalne uskočke satnije, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku danas je podiglo optužnicu kojom ih tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Osječka policija, a kasnije i istražni sudac Županijskog sudac Osijeku Mario Kovač o tom su slučaju istragu vodili gotovo godinu dana.

Serija likvidacija na Dravi u jesen 1991. u medijima je dobila naziv "slučaj selotejp", zbog činjenice da su ubijeni nakon saslušavanja i mućenja, a prije likvidacije bili vezani ljepljivom ambalažnom trakom.Glavaša te Gordanu Getoš Magdić, Ivicu Krnajka, Mirka Sivića, Dinu Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića tereti se da su odgovorni za likvidaciju najmanje deset osječkih civila.

Naređenje za njihovu likvidaciju izdavao je Glavaš, Gordana Getoš-Magdić te je zapovijedi prenosila Ivici Krnjaku, zapovjedniku Samostalne uskočke satnije, čiji su pripadnici ta naređenja provodili. Na taj načinu uz dvije neidentificirane osobe, ubijeni su Branko Lovrić. Alija Šabanović, Jovo Grubić, Milutin Kutlić, Svetislav Vukajlović, Petar Ladnjak, Mile Stanar i Bogdan Počuća, te dvije neidentificirane osobe.

Jedini preživjeli u toj seriji likvidacija bio je Radoslav Ratković, koji je, iako teško ranjen, uspio isplivati iz Drave.
Državno odvjetništvo zatražilo je produženje pritvora šestorici okrivljenih, te pritvaranje Glavaša, koji jedini, za "slučaj selotejp" nije bio pritvoren.
XS
SM
MD
LG