Dostupni linkovi

Filmaši u Crnoj Gori


Crna Gora je oduvijek bila atraktivna lokacija za snimanje filmova i već dugi niz godina privlači strane režisere i producente, kaže za naš radio reditelj i direktor Kinoteke Gojko Kastratović:

„Taj izazov čini jedan atraktivan pejzaž dramatičan, sjajan, toliko raznovrstan da mogu razne teme da se snimanju u Crnoj Gori. Dugo vremena od pojave filma, naročito između dva svjetska rata Prvog i Drugog tu je snimljeno bezbroj igranih filmova, a i Crna Gora je interesantna i po tome što je snimljeno nekoliko filmova sa temom iz Crne Gore. Međutim, ono što je interesantno, kada je organizovana crnogorska kinematografija, prva koprodukcija koja je napravljena bila ja „Zvijezda putuje na jug“ sa Randolf Studijom, a onda tu ima i nekoliko sjajnih tehničkih usluga takozvanih strancima i onda je Crna Gora zapravo otkrivena. Zadnji sjajan film koji je snimljen na Skadarskom jezeru bio je Olmijev - sjajnog italijanskog režisera“.

Nakon sticanja nezavisnosti Crnu Goru su ponovo posjetile filmske ekipe koje su je određeni broj godina bile zaboravile. Trenutno se, između ostalog, na primorju snima i visokobudžetni film u kome glavne uloge tumače holivudske zvijezde Edrijen Brodi i Rejčel Vajs. Kastratović tvrdi da Crna Gora pruža izuzetne uslove za snimanje igranih filmova zbog male udaljenosti raznolikih lokaliteta, velikog broja sunčanih dana i iz niza drugih razloga. Uprkos tim prednostima Crna Gora ne koristi maksimum svojih mogućnosti:

„Mi nemamo produkciju, nema ko da se bavi i da pruža tehničke uslove. Da bi neko pružio tehničke uslove prvo mora biti opremljen, da ima scensku tehniku, modernu rasvjetu, da ima agregate, da mogu da se prave razne dekoracije za razne vrste filmova ona to više nema. Crna Gora ovako prepuštena vrlo je atraktivna. Dolaze razne ekipe, svi su oduševljeni pejzažima, uslovima. Oni dolaze stihijno , sami od sebe“.

Goran Đokić, član Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore, smatra da Crna Gora strane ekipe uglavnom privlači kao jeftina destinacija i da iz tog posla i prednosti koje ima ne izvlači dovoljno finansijske koristi:

„Da bi se trebalo naplaćivati, kao što se naplaćuje u svim zemljama koje su atraktivne za takva snimanja da se naplaćuju odgovarajući dani snimanja. Ove godine je ispoštovala opština Kotor. Oni su naplatili određena sredstva za ovaj film s Njemcima, ali to nije to. To je toliko jeftino da bi se u zakonu trebalo donijeti klauzula da se, pogotovo lokaliteti kao što su: Stari grad Kotor, Budva, Ulcinj moraju skupo i skupo naplaćivati“.

Ministarstvo kulture je, međutim, kako kaže u izjavi za naš radio ministar Predrag Sekulić, prijedlogom Zakona o kinematografiji koji je proslijedilo Skupštini, predvidjelo sasvim suprotnu stvar, da se strane filmske ekipe koje dolaze u Crnu Goru oslobode plaćanja svih taksi i dažbina:

„Čini mi se da smo na taj način napravili još jedan zamajac cilju da Crna Gora koja ima izvanredne prirodne kulise da postane jedna destinacija koja na neki način može da bude dobra kada je u pitanju snimanje filmova. Ono što bi bilo dobro u nekom narednom periodu jeste da Crna Gora može da pruža i tehničke uslove, prije svega tu mislim na montažu i sve ono što je vezano za produkciju filma. Nadam se da će novi Zakon o kinematografiji ići ka tom pravcu. To su neka rješenje koja su predviđena u tom zakonu i ono što je čini mi se nekako najvažnije jeste činjenica da imamo zaista otvoren odnos prema svima onima koji dolaze sa strane i da smo u ovom trenutku destinacija koja se traži kada je u pitanju i turizam i snimanje filmova.“
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG