Dostupni linkovi

BANJALUKA


Pozivajuci se na evropske policijske izvore, izvore u Haškom tribunalu i lokalne obavještajen strukture, novinar zagrebačkog tjednika Globus Gordan Malić, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da postoje ozbiljne indicije o postojanju kriminalnih veza izmedu onih koji su pomagali bijeg generala Ante Gotovine i onih koji trenutno pomažu skrivanje Radovana Karadžica. Malić tvrdi da Haško tužiteljstvo radi na razotkrivanju šverca kokaina iz Južne Amerike, jer se bijeg nekih haških optuženika finansira iz ovog posla.
On kaže da podaci kojima raspolažu neke evropske institucije i sam Tribunal govore o tome da je haški bjegunac, Radovan Karadžic, jedan od najvećih investitora u poslu organiziranog dobavljanja kokaina iz Južne Amerike, te da je u to uključen preko srbijanskih klanova koji saraduju sa svojim hrvatskim partnerima.
U haškom tribunalu nisu mogli ni potvrditi niti demantirati Malićeve tvrdnje. Portparol Tužiteljstva Olga Kavran je našem Radiju izjavila da ne može isnositi nikakve detalje u vezi s tim.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG