Dostupni linkovi

BEČ / BEOGRAD


Kancelar Austrije Alfred Gusenbauer je izjavio u interview britanskoj agenciji Reuters da sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem radi na postizanju takvog sporazuma kojim bi Kosovo dobilo nezavisnost, ali tako da to prihvate i vlasti u Beogradu.
Kancelar Guzenbauer je rekao da Zapad mora da prizna da čelnici Srbije u ovom trenutku ne mogu prihvatiti plan o nezavisnosti Kosova koji je predložio posrednik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari.
Austrijski kancelar je rekao da smatra da bi možda bilo moguće postići dogovor po uzoru na dogovor postignut pre 35 godina za italijansku pokrajinu Južni Tirol/Alto Adiđe u kojoj uglavnom žive Austrijanci.
"Možda bi severni deo Kosova mogao da se razvija slično kao što se razvijao Južni Tirol u Italiji ", rekao je kancelar Guzenbauer u intervjuu Reutersu dodajući da postoje "brojni modeli".
Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen je rekao da u proteklih godinu dana on lično nije kontaktirao sa austrijskim zvaničnicima i da su ciljevi koje pominje austrijski kancelar "nespojivi su sa usvojenom državnom politikom" Srbije.
Za sada nema reakcija ni predsednika Tadića ni njegovih ostalih suradnika.
XS
SM
MD
LG