Dostupni linkovi

BUDIMPEŠTA / BERLIN


Mađarska je saopštila da bi izostanak zadovoljavajućeg rešenja statusa Kosova mogao dovesti potencijalno veliki broj tamošnjih Srba u Vojvodinu čime bi bila narušena nacionalna ravnoteža.
To je prema britanskoj agenciji Rojters (Reuters) koja se poziva na mađarsku agenciju MTI izjavio Ivan Udvaradi, portparol Ministarstva inostranih poslova.
Srbija je danas formalno uručila Vladi Nemačke juče najavljenu protestnu notu zbog jedne preksinoćne izjave nemačkog ambasadora u Beogradu Andreasa Cobela (Zobel) koju je Vlada Srbije okarakterisala kao pokretanje "pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije" i pitanja nepromenljivosti njenih međunarodno priznatih granica".
Mediji u Srbiji su objavili da je ambasador Cobel rekao u sredu na jednom skupu da bi otezanje rešavanja statusa Kosova moglo dovesti do nestabilnosti problema u višenacionalnim sredinama – u Vojvodini i Sandžaku.
Nemački ambasador se juče izvinio zbog moguće neželjene interpretacije te izjave.
Stranka Nova Srbija je danas objavila da traži da ambasador Nemačke Andreas Cobel (Zobel) bude proteran iz Srbije, dan nakon što je to zatražila Srpska radikalna stranka.
XS
SM
MD
LG