Dostupni linkovi

Raste li utjecaj 'Al-Kai'de Magreba'?


Jeremy BRANSTEN, Vlado AZINOVIC

Ove sedmice, nakon visegodišnje stanke, samoubilački bombaški napadi izvedeni su u Maroku i Alžiru. Alžir je početkom '90-ih godina prošloga stoljeća bio poprištem masovnog krvoprolića koje je provodila tamošnja Islamska oružana grupa (GIA). Nakon poništenih parlamentarnh izbora na kojima je trebala pobijediti vodeća alžirska islamistička stranka, GIA je krenula u seriju napada, prvo protiv državnih dužnosnika, a potom, proglasivši cijeli alžirski narod otpadničkim od islama, i na civilne ciljeve, pa i čitava sela koja su nestajala u brutalnim pokoljima.

Dio čelnika GIA-e ogradio se od njenih akcija i uglavnom, na poticaj izvana, formirao Selafijsku grupu za propovjed i borbu, koja je postala vodeća militantna formacija u Alžiru, kaze Magnus Ranstorp.

"Selafijska grupa za propovijed i borbu, razvila se iz ranije Islamske oruzane grupe (GIA) upravo pod utjecajem Usame bin Ladena i Aymana al-Zawahrija koji su tražili od alžirskih militanata da prekinu raniju praksu GIA-e koja je napadala civile, i da se fokusiraju na napade na pripadnike alžirske vojske, policije i, općenito, strukture režima. Potvrdjuje to i činjenica da Selafijska grupa za propovijed i borbu sebe sada naziva Al-Kai'dom u Magrebu."

Suradnja izmedju Al-Kai'de i militantnih alžirskih skupina uglavnom je dobro dokumentirana, tvrdi Ranstorp.

"Nije tajna da su od 2002 ili 2003. predstavnici onoga što je preostalo od 'klasične Al-Kai'de' slani u Alažir kako bi ojačali veze i obučili tamošnje sljedbenike za rukovanje sofisticiranom tehnologijom, ali i podučili ih taktičkim znanjima."

Otvaranje novog fronta u sjevernoj Africi ukazuje na povezanost i ulogu tamošnjih skupina u oružanoj pobuni u Iraku, tvrdi švedski stručnjak.

"U policijskim i obavještajnim krugovima ova alžirska skupina često se vrlo konkretno povezuje s iračkim konfliktom i vjeruje se da ona aktivno sudjeluje u regrutiranju i slanju dobrovoljaca u Irak. Po povratku iz Iraka, ti isti dobrovoljci koriste stečena tehnoloska, taktička i operativna znanja za akcije u Alžiru. Sličnu pojavu smo imali u Afganistanu, kada su se skupine i pojedinci, nakon iskustva stecčnog u iračom ratu, vratili u tu zemlju i proteklih mjeseci izveli seriju bombaših i oružnih napada na pripadnike medjunarodnih snaga. Čni se da se sada isto dogadja u sjevernoj Africi, odnosno u Alžiru i Maroku gdje su ove sedmice izvedeni samoubilački bombaški napadi. Osim toga, za očekivati je da će utjecaj sjevernoafričkog jezgra unutar Al-Kai'de i dalje jačati i osjetiti se i van te regije," tvrdi Magnus Ranstrop, stručnjak za terorizam u švedskom nacionalnom Koledžu za obranu.
XS
SM
MD
LG