Dostupni linkovi

Vujanović pred izborom


Nakon što je na dva puta ponovljenim predsjedničkim izborima izabran za šefa države Filip Vujanović je 2003. godine zamrznuo stranačku funkciju u Demokratskoj partiji socijalista do isteka mandata uz obrazloženje da želi da bude „predsjednik svih građana Crna Gore“. Međutim, 19. maja održaće se Kongres vladajuće stranke zbog čega Vujanović mora da odluči da li će ili ne prihvatiti novu kandidaturu za potpredsjedničko mjesto u DPS-u. Ukoliko to želi moraće da odmrzne zamrzutu potpredsjedničku funkciju u partiji, makar dok se ne završi Kongres.

Da li će to i učiniti do momenta slanja ovog izvještaja u kabinetu Vujanovića nijesmo uspjeli provjeriti, a u vladajućoj partiji nam je rečeno da je odluka o tome isključivo na predsjedniku Republike. Rajko Kovačević, portparol vladajuće stranke:

„Ja ne mogu govoriti u ime predsjednika Vujanovića. Možda nijesam bio dovoljno jasan, ali na predsjedniku Vujanoviću je da, shodno proceduri izbora na Kongresu, potpiše izjavu o prihvatanju kandidature za partijski organ u koji ga je predložila partijska baza. Ukoliko to učini to je njegova stvar, stvar njegove odluke i njegove projekcije budućeg svog političkog i profesionalnog angažmana“.

Iako je prije četiri godine formalno zamrznuo stranačku funkciju da bi bio predsjednik svih građana, Filip Vujanović je, prema pisanju medija, često prisustvovao sjednicama organa stranke na koje je dolazio sa zakašnjenjem nakon što fotoreporteri i kamere izađu iz sale. Ukoliko se Vujanović odluči za varijantu odmrzavanja stranačke pozicije za potrebe reizbora na Kongresu to će, prema riječima izvršnog direktora CEMI-ja Đura Stojanovića samo pokazati koja je od Vujanovićeve dvije funkcije suštinski značajnija:

„Ukoliko se opredjeli za drugu varijantu, za varijantu aktiviranja svoje stranačke funkcije, odnosno ulazak u ponovni izbor za određenu stranačku funkciju time se pokazuje koja od ove dvije funkcije u političkom životu nosi težinu, da li je funkcija šefa države ili je to funkcija u okviru partije“.

Profesor doktor Svetozar Jovićević kaže da ne razumije čemu sva ta priča o zamrzavanju i odmrzavanju, ali ga u krajnjem ne iznenađuje:

„Nastavlja se očigledno ta šarada DPS-a oko kandidata za predsjednika. Ona je počela davno. Treba se prisjetiti svega onoga što je bilo sa izborima kada je gospodin Vujanović izabran konačno poslije ne znam koliko pokušaja, no DPS ima to kao konstantne činjenice u svojoj politici. Oni skoro da i ne vode mnogo računa o tome kako će reagovati javno mnjenje, da li će to ostaviti nekakvog traga ili ne, to je ono shvatanje da prođe gužva za tri dana, poslije tri dana se sve zaboravi. Istina je, međutim, da im je tok događanja dao za pravo. Tako se u velikoj mjeri građani i ponašaju“.

Uoči stranačkog Kongresa, u Demokratskoj partije socijalista razmatra se i ko će biti kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima iduće godine. Za sada se nezvanično špekuliše da je, osim Vujanovića za koga se procjenjuje da nema baš najbolje šanse, ponovni kandidat, lider Demokratske partije socijalista, takođe, nekadašnji šef države Milo Đukanović. Ako se usvoji sadašnje rješenje iz Nacrta novog Ustava koji je trenutno na javnoj raspravi ko god bude izabran za Predsjednika Crne Gore moraće da vrati člansku kartu stranci. Bilo bi jako dobro da to rješenje prođe, smatra Đuro Stojanović iz CEMI-ja:

„Samim tim ukoliko se igramo sa ovim zamrzavanjem, pa onda odmrzavanjem pred Kongres ili zamrzavanjem to je više igra oko demokratije i razvoj demokratskog kapaciteta nego direktan razvoj“.

U svakom slučaju, eventualni uticaj na javno mnjenje, šarade sa odmrzavanjem i zamrzavanjem, prema riječima profesora Svetozara Jovićević, neće posebno uticati na Demkratsku partiju socijalista:

„Jednostavno, računaju na tu komponentu zaborava, a neće se ni on lično mnogo sjekirati zbog toga jer i on je pravio različitih šarada. Sjećate se njegovog odnosa sa Crkvom“.
XS
SM
MD
LG