Dostupni linkovi

VASINGTON


Američki Senat usvojio je u zakonsku meru kojom se ublažavaju ograničenja za finansiranje istraživanja embrionalnih matičnih chelija iz saveznog budzeta, uprkos pretnji predsednika Dzordza Busha (George Bush) da će ponovno staviti veto ovaj zakon, koji treba da olaksa put do novih metoda lečenja.
"Novac poreskih obveznika bi se koristio za uništavanje ljudskih embriona, i to je moralne linija za koju je predsednik rekao da je neće preći, i zbog toga che staviti veto na zakon", kazala je portparol Bele kuće Dana Perino.
Pitanje istraživanja embrionalnih matičnih chelija bilo je jedno od ključnih etičkih pitanja tokom kampanje za izbore za Kongres u novembru 2006.
Matične chelije, koje se stvaraju u prvim danima nakon začeća, mogu se preobraziti u različite oblika tkiva i organa, i mogu pomochi u lecnjenju dijabetesa, te Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG