Dostupni linkovi

Suprotni stavovi o Ahtisarijevom predlogu


Kosovski Albanci i Srbi imaju dijametralno suprotne stavove u vezi sa preporukama i predlogom izaslanika UN Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova. Dok većina Albanaca i pripadnika nesrpskih manjina ima pozitivan odnos prema predlogu Ahtisarija, dotle kosovski Srbi imaju negativan odnos. Prema rezultatima istraživanja za kosovske Albance najveći je problem nezaposlenost i ekonomski razvoj, dok je za Srbe najveći problem bezbednost.

Govoreći o izveštaju, stalni predstavnik UNDP-a na Kosovu Frode Mauring je istakao da su stavovi Albanaca i Srba suprotni:

“U suštini, deset puta više Albanaca je izrazilo pozitivan nego li negativan stav o predlogu Ahtisarija. Sa druge strane, 80 odsto kosovskih Srba ima nergativan stav prema predlogu.”

Izazito suprotni su bili i stavovi kada se radilo o formiranju novih opština i o stvaranju zaštitnih zona, ali su u ovom slučaju Albanci imali negativan stav dok su Srbi podržali taj deo predloga.

Mauring smatra da će se razlike između Albanaca i Srba smanjivati i ostati po strani nakon utvrđivanja statusa, dok će se sve zajednice zalagati za ekonomski prosperitet Kosova.

I dok zadovojstvo radom UNMIK-a opada i dostiže najniži nivo u poslednje dve godine, istraživanje pokazuje da je za četiri odnosno pet odsto povećano zadovoljstvo radom Skupštine i institucija Kosova. Takođe je opala popularnost KFOR-a i Kosovske policijske službe. U istraživanju je bilo uključeno 1250 ispitanika, od kojih su 851 bili Albanci, 206 Srbi i 192 pripadnici ostalih nesrpskih manjina.
XS
SM
MD
LG