Dostupni linkovi

Državni simboli posle rezolucije


Skupština Kosova još uvek nije raspisala konkurs za državne simbole iako je Predsedništvo te institucije saopštilo da su za to ispunjeni svi uslovi. Prema rečima zvaničnika, Pregovarački tim Kosova je odlučio da se ne žuri sa ovim pitanjem, kako bi se najpre u SBUN prihvatio Ahtisarijev plan, pa da se tek onda odluci o himni i zastavi.

Savetnik predsednika Skupštine, Skender Durmisi kaže da je Skupština spremna da raspiše konkurs ali je Pregovarački tim zatražio više vremena kako bi se razmotrili svi kriterijumi.

“Ne znam koliko će to trajati, mnogo toga će biti razjašnjeno usvajanjem Ahtisarijevog plana”, kaže Durmisi.

Međutim, eksperti ističu da je pre definisanja statusa neophodno ispuniti osnovne uslove formiranja jedne države.

Profesor međunarodnog prava na Prištinskom univerzitetu Iljiriana Isljami kaže da se simbolima i zakonski dokazuje nezavisnost.

“Nezavisnost de facto znači da jedan entitet ima ispunjene sve kriterijume koji se tiču nezavisnosti, a to su ustav, zakoni, efikasna vlas i simboli”, kaže Isljami.

U svakom slučaju kosovki zvaničnici ističu da se odluka o državnim simbolima Kosova, treba doneti nakon usvajanja rezolcije SBUN o Kosovu, odnosno prihvatanjem Ahtisarijevog plana. Inače, tim planom predviđeno je da simboli Kosova imaju multietnički karakter.
XS
SM
MD
LG