Dostupni linkovi

Konjukcija u programskim šemama


Astrolozi, numerolozi, tarot tumači, tumači grčkog astro tarota koji 24 sata rade i možete postaviti pitanje bilo kome od njih.

"Mene interesuje, imam kuću koja se nalazi pored crkve, sad sam u vezi sa nekim investitorima, da li ću uspeti i da li ću napraviti drugu kuću? Rodjena sam 1.12.'54?

"Odlično pitanje, evo sad ćemo da vidimo, to je došlo u prave ruke, imajte poverenja u tog čoveka."

"Vidite, on je najbolji izbor što vaš horoskop može da da."

"Znači tog trenutka da predam..."

"Tog trenutka da predate sa velikim oštetnim zahtevom!"

Ovako iza ponoći izgleda program na mnogim televizijama u Srbiji. Horoskopi, predvidjanja, tarot karte i mnoga druga čuda koja su, ako nas sećanje dobro služi, obeležila i slutne '90.

"Merkur i Jupiter sada imamo na nebu u konjukciji. Preterajte sa oštetnim zahtevom!"

Zašto su emisije ovakve sadržine svakodnevno na malim ekranima, pokušali smo da saznamo od glavnog i odgovornog urednika novosadske televizije Most, Dragana Djukanovića:

"Situacija na tržištu je vrlo nezgodna za televizije, mnogo je televizija, što se kaže – mala bara, mnogo krokodila, pa se snalaze na razne načine. Jedan od načina je i to da se preživi u ovoj našoj situaciji."

Savet Republičke radiodifuzne agencije objavio je preporuku radio i televizijskim stanicama da ne emituju programe zasnovane na proricanju sudbine, tumačenju horoskopa i one koji se dominantno sastoje od sms poruka. Predsednik Republičke radiodifuzne agencije Nenad Cekić kaže da takve vrste programa jasno krše zakon:

"Pojava horoskopa i sličnih drugih je direktno posledica unapredjenje tehnologije, odnosno mogućnosti direktne naplate putem telefonskih impulsa. Mi to vidimo kao posledicu toga da se zapravo takvom vrstom programa krši jasna zakonska norma koja kaže da lakovernost gledalaca i slušalaca ne treba da se zloupotrebljava."

Profesor fakulteta Dramskih umetnosti Milena Šešić Dragičević, kaže da sadržaji zasnovani na proricanju i horoskopima jednostavno odgovaraju trenutku.

"To odgovara, na žalost, trenutnoj situaciji u našoj javnosti, u našem javnom mnjenju, u trenutku velike krize, krize vrednosti, krize identiteta, krize misli o viziji razvoja društva, u kojoj se svaki pojedinac oseća nesigurno i nema svoju razvojnu perspektivu, a oseća veliku frustraciju i brigu za budućnost."

Uspostavljanjem jasnih kriterijuma i standarda problem bi mogao da se reši, kaže Milena Šešić Dragičević:
"Neki drugačiji ili jači represivni metodi ili modeli danas gotovo da nisu mogući, jer ih prosto zakon ne predvidja. Ali, uspostavljanje jasnih kriterijuma i standarda za dodeljivanja frekvencije bi ovaj problem mogao da reši u budućnosti."

A Nenad Cekić, televizije Most, upozorava:

"Mi ćemo pažljivo pratiti celu tu pojavu, ja mogu da vam garantujem samo da oni koji zasnivaju program na toj vrsti emisija, neće dobiti od nas dozvolu – to je kraj."
XS
SM
MD
LG