Dostupni linkovi

Koliko će koštati provedba statusa?


„Ono što mogu reći je da je Ministarstvo finansija spremno da se uspešno suoči sa cenom statusa i novih ovlašćenja koje ćemo dobiti. Na tome smo radili dve godine i pripremali smo teren i obezbedili sredstva.“

Prema njegovim rečima, na pripremi finansijske konstrukcije implementacije statusa rade zajedničke radne grupe stručnjaka iz institucija Kosova i UNMIK-a. Ministar očekuje da će vrlo brzo biti izvršena kompetna procena potrebnih financijskih sredstava za implementaciju statusa:

„Radne grupe stručnjaka iz institucija i UNMIK-a rade na proceni potreba u svim segmentima u kojima će se izvrsiti prenošenje ovlašćenja i potreba u novim ovlašćenjima koja će se dobiti utvrđivanjem statusa.“

Satri kaže da se još uvek ne zna tačan iznos dodatnih finansijskih sredstava koja će bitI potrebna za impementaciju statusa, ali da će rezultati rada radnih grupa vrlo brzo biti poznato javnosti.

Inače, konsolidovani budžet Kosova za 2007. godinu iznosi nešto više od 700 miliona evra. Ovakav budžet nije mogao da odgovori potrebama agencija koja se finansiraju iz budžeta. Istovremeno, Svetska banka i Međunarodni monetarni fond neprestano traže smanjenje broja zaposlenih u institucijama Kosova i insistiraju da se ne dozvoli povećanje ličnih primanja zaposlenih. Evropska unija je istovremeno zatražila od svojih članica da na ime donacija za Kosovo posle statusa obezbedi oko 2 milijarde dolara, dok je lični izaslanik visokog predstavnika EU za spolju politiku i bezbednost Havijera Solane na Kosovu, Torbjon Solstrom juče izjavio da je do sada obezbeđeno oko pola milijarde evra za finansiranje prve faze misije EU na Kosovu.
XS
SM
MD
LG