Dostupni linkovi

Bungur traži pošteno suđenje


Poslije dvije i po godine bijega, 47-godišnji Emilio Bungur, je odlučio javno progovoriti. Kaže da mu je teško u bijegu, tvrdi da je nevin, da se za sada ne kani predati, no i da bi, pod uvjetom da ne ide u pritvor, došao pred sud:

„Tražim samo pošteno suđenje i bez pritvora. Iz pritvora se čovjek ne može obraniti.“

Ova Bungurova želja će teško biti uslišena jer je on nedavno presudom Vrhovnog suda pravomoćno osuđen na šest godina zatvora, isto kao i bjegunci Josip Bikić i Miljenko Bajić, dok je zapovjednik zatvora u Lori, Tomislav Duić, također u bijegu, osuđen na osam godina zatvora. Ostala četvorica se nalaze na izdržavanju kazne od šest i sedam godina.

Bjegunci su nedostupni hrvatskom pravosuđu od jeseni 2004. godine, nakon što ih je pred ponovljeno suđenje u slučaju Lora Izvan-raspravno vijeće splitskog Županijskog suda odbilo pritvoriti, uz obrazloženje da nema bojazni da se osumnjičeni ne bi odazvali pozivu suda.

Kad se Bungur nije odazvao - odazivaju se njemu. Na njegov zahtjev je obavljen intervju koji je emitiran jučer u emisiji „Istraga“ Nove TV, koja tretira kriminalne slučajeve.

Autorica intervjua, Ivana Mamić, je rekla da je u Dugopolju pokraj Splita dočekalo vozilo kojim je otišla na intervju, da nije mogla vidjeti kuda putuju, ali da pretpostavlja da je bila:

„Negdje na drniškom području.“

Bio Bungur na drniškom ili na nekom drugom području u Dalmatinskoj Zagori, s ovim intervjuem su potvrđene teze da se bjegunci vjerojatno ne nalaze daleko od Splita. Govori predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, Tonči Majić, koji se već 15 godina bavi „slučajem Lora“:

„Za razliku od nekih mnogo poznatijih bjegunaca iz prošlosti, ovi očito nisu poligloti i očito se ne udaljavaju mnogo od ovog područja. Jedan čitav niz glasina, koji se tokom godina pojavljivao, potvrđivao je upravo ovu tezu da se oni ne nalaze tako daleko. Osim toga, oni ne raspolažu ni takvim materijalnim sredstvima da bi bježali jako daleko. Oni čekaju pravi trenutak da se predaju jer takav život u bijegu ne može trajati doživotno.“

Da li je Bungurov javni istup možda i slanje poruke da bi bio spreman predati se?

„Ne treba isključiti ni tu mogućnost. Pitanje je vremena kada će oni procijeniti da se treba predati, kada će oni procijeniti da bijeg više nema smisla.“

Za Emiliom Bungurom je raspisana međunarodna tjeralica. Glasnogovornicu splitske policije, Marinu Kraljević Gudelj, smo pitali je li policija, osim tjeralice, poduzima išta da bi uhitila Bungura i ostalu trojicu:

„O osobama za kojima je raspisana tjeralica ne želimo polemizirati na ovakav način. Samo možemo potvrditi da je za četiri osobe raspisana tjeralica, da osobe još uvijek nisu uhićene, a da policijska uprava raspolaže sa cijelim nizom operativnih saznanja i informacijama o njihovom eventualnom boravištu. Sa tim informacijama, u ovom trenutku, u javnost ne želimo izlaziti.“

Znači li to da bi ste mogli očekivati njihovo skoro uhićenje?

„Nemam komentara.“

Policija je jučer, uoči emitiranja intervjua s Bungurom, najavila da će, nakon što ga odgleda, odlučiti hoće li s novinarkom Ivanom Mamić obaviti obavijesni razgovor. Danas nije nikoga bilo u producentskoj kući Core - media, koja producira emisiju Istraga, da odgovori na ovo pitanje, a u policiji se nije moglo ništa saznati:

„Takav podatak također spada u operativni rad policajaca i s toga ne možemo, niti potvrditi, niti demantirati, u ovom trenutku što je i od koga policija zatražila“, rekla je Marina Kraljević - Gudelj.

No, ako i jest obavljen informativni razgovor s novinarkom Ivanom Mamić, sumnjamo da je policija išta saznala jer se prije emitiranja intervjua s Bungurom uredništvo „Istrage“ pozvalo na Zakon o medijima, prema kojem nije dužno otkriti izvor informacija.
XS
SM
MD
LG