Dostupni linkovi

Novinarka RSE izgubila život u Iraku


Khamaiel Khalaf bila je iskusna novinarka, i svakodnevno je izvještavala iz Bagdada za irački servis našeg radija U jednom od svojih posljednjih izvještaja je javila:
"Svakodnevni život u Iraku i dalje obilježavaju nasilje, nesigurnost i smrt. Ipak, vrijedi se potruditi oko novina koje ovdje izlaze za žene. Stranice novina namijenjenih ženama predstavljaju svojevrsni prozor u neki bolji i drugačiji svijet".
Prije dva dana, Khamail se izgubio svaki trag. Bojazan da je oteta potvrdila se danas kada je njeno tijelo pronadjeno u Bagdadu. Nevjerica medju kolegama da je mlada žena, majka troje djece, ubijena na zadatku. Predsjednik kompanije , Jeff Gedmin istaknuo je da je njena smrt veliki gubitak za Radio Slobodna Evropa i uopće novinarsku profesiju u svijetu.
" Bila je nadareni izvjestilac kojem je bilo blisko i televizijsko novinarstvo. Riskirala je svoj život kako bi informirala irački narod" rekao je Gedmin.

Od početka invazije, u proljeće 2003. do kraja 2006 u Iraku su prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara ubijena 92 reportera . Prema ovoj organizaciji, 2006. bila je najtragičnija od svih godina . Život su izgubila 32 novinara . Četvorica su poginuli kada su se našli u unakrsnoj vatri , ostali su ubijeni. Ova novinarska udruga smatra da pobunjenici namjerno izabiru novinare za svoje mete kako bi dodatno potaknuli političko i vjersko nasilje i kako bi onemogućili izvještavanje o zbivanjima u toj zemlji. O tome koliko je teško danas izvještavati iz Iraka, svjedoči novinarka Fox news u birou te televizijske kuće u Bagdadu , Iva Djurić.

"Uslovi su takvi da smo mi praktično limitirani u obavljanju svoga posla. Ne krećemo se slobodno, već isključivo u pratnji i sa obezbedjenjem. Na terenu sam bila prije sedam dana i to u pratnji američke vojske".

Profesija: reporter

Novinar BBC, Andrew North, trenutačno je na odmoru u Londonu i on ističe da je izuzetno teško i riskantno biti reporter u Iraku:

" Vrlo je teško raditi, zbog mnogih rizika . Ako ste na ulici, možete naletjeti na minu, ili možete biti oteti, ili možete upasti u unakrsnu vatru, ili vas može ustrijeliti snajperist. Kada izlazimo na zadatak, više ne odlazimo sami. Čak nastojimo biti daleko manje na cesti nego ranije. Teren obilazimo sa nekom vrstom osiguranja, o čemu ne volimo govoriti, ali činjenica je da moramo imati ljude koji nas štite u obavljanju novinarskog posla. No, usprkos svemu, moguće je izvještavati o dogadjima u Iraku, i dobro je da tamo ima novinara, nego da nas uopće nema na tom prostoru. Iz Iraka izvještavam već više od godinu dana u kontinuitetu, no u Irak sam odlazio i u vrijeme Sadamove vlasti, krajem devedesetih, onda sam izvještavao o invaziji, ali u posljednjih godinu i pol, ovdje je izuzetno teško biti novinar. Situacija u Bagdadu se pogoršala i gradom, ili izvan njega se isključivo krećemo s američkim trupama i zbog rizika kojemu smo tamo izloženi".

Medju novinarima koji su ubijeni u Iraku prošle godine bila je i jedna od najuglednijih arapskih novinarki Atwar Bahjat. Svoj posljednji izvještaj za satelitsku televiziju Al Arabija poslala je 21. veljače 2006 iz Samare.
XS
SM
MD
LG