Dostupni linkovi

Šta je ministar bez audija


Najnoviji primjer je odluka Vlade Republike Srpske o nabavci novih vozila za potrebe entitetskog premijera i ministara. Odluka je usvojena još prije dva mjeseca, a za nju se saznalo tek ovih dana. Zvanično ju je prvi potvrdio ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković:

«Odluka Vlade prije dva mjeseca: sva auta starija od tri godine koja koriste ministri trebaju da se zamijene za nova auta.»

Branković je kazao kako su vladinom odlukom regulisani i standardi prema kojima se premijer vozi u Audiju A8, koji u osnovnoj verziji sa PDV-om košta oko 140.000 maraka, a ministri u Audiju A6, čija je osnovna cijena sa porezom oko 70.000 maraka. Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić nije nam mogao kazati koliko će koštati nabavka novih vozila:

«Što se tiče ulaganja za automobile, ja iskreno da kažem ne znam u kojoj je fazi koje Ministarstvo sada što se tiče te nabavke, ali to je kontinuiran proces i stalno se nabavljaju automobili.»

Predstavnik organizacije Transparency international Srđan Blagovčanin smatra da je odluka Vlade RS-a u najmanju ruku nerazumna, već ako se samo uzme u obzir socijalno okruženje:

«Sam proces donošenja odluke je netransparentan s obzorom da odluka nije objavljena u Službenom glasniku, odnosno da javnost nije upoznata sa sadržinom odluke. S druge strane, sama sadržina odluke je također zabrinjavajuća imajući u vidu činjenicu da se u BiH ionako troše ogromna sredstva na administraciju i da taj iznos predstavlja praktično najveći iznos u Evropi. Ono što svakako zabrinjava jeste i trend rasta izdvajanja za javnu potrošnju koji je zabilježen u budžetima i za ovu godinu.»

Novinari su pitali Brankovića da li se iko od ministara usprotivio donošenju odluke o trošenju velikih para na auta:

«Pa dobro vaše pitanje može biti, ali da li vi mislite da bi se mi trebali da vozimo u nekim fićama ili stojadinima, ja ne znam, ako je to to. Dakle, slušajte, ja sam bio u Vijeću ministara, u Vijeću ministara koriste ministri pasate najnovije, a predsjedavajući audija šesticu ili osmicu. U Federaciji BiH predsjednik Vlade Federacije koristi audija šesticu, ostali pasate.»

Politički analitičar Srđan Puhalo smatra da je nabavka skupocjenih vozila problem mentaliteta domaćih političara:

«Ti automobili negdje izazivaju kod običnog čovjeka strahopoštovanje. I osim toga i naši ljudi, čini mi se, žele da vide nešto tako, jer kakav je to ministar koji ne vozi nov i dobar automobil. Znači, automobili se još uvijek ne kupuju da bi obavljali određene poslove, odnosno da bi vozili i dovozili ljude od tačke A do tačke B na jedan siguran i udoban način, već prije svega služe da bi se pokazala ta neka moć, sila i uputila poruka s kim imamo posla.»

Pitali smo i građane Banje Luke šta misle o kupovini novih vozila za potrebe ministara i premijera RS-a:

«On more u audiju, a neko nema kruha da jede.»

«Ja mislim da bi Vlada trebala više da brine o socijalnom programu nego o tome kako će se voziti ministri.»

«Ko ima kajase, ima i kandžiju - i sebi uzima prvo, za njih se vuče. Koliko im obraz dozvoljava, tako i rade.»
XS
SM
MD
LG