Dostupni linkovi

Neonacisti prete Gruhonjiću


Ovaj novosadski novinar, poznat po svom kritičkom profesionalnom angažmanu i zalaganjima za proces suočavanja sa prošlošću, kaže da se obratio policiji i da se nada da će ona brzo pronaći anonimne autore pretnji. Gruhonjić još dodaje:

"Ono što je meni posebno bitno i posebno relaksirajuće jeste zaista ogromna podrška koju sam dobio sa svih strana, da li od kolega iz medija, iz Udruženja novinara, uopšte od svih normalnih i zdravorazumskih ljudi, dobronamernih ljudi, mojih kolega iz gradjanske Vojvodine. Iz koalicije nevladinih organizacija Vojvodine su podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca za ove pretnje i uputili su otvoreno pismo okružnom tužiocu, zatim načelniku policije i načelniku tajne službe. Kopija tog pisma je upućena na brojne domaće i strane adrese."

Da li se radi samo o pojedinačnom slučaju pretnji jednom novinaru poznatog po kritičkom angažmanu, ili ne? Pavel Domonji, šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava skreće pažnju:

"Na tom sajtu se ističe da je Srbija puna Gruhonjića, te da sve te neprijatelje, skotove i ološ - kako se nazivaju na sajtu - treba popisati, kao što je to svojevremeno učinjeno i sa Jevrejima u Srbiji i njih treba lečiti ili metodom batina ili, kako se tamo kaže, primenom nekih ekstremnijih metoda kao što je "teror".

Meta napada su svi oni koji se zalažu za proces suočavanja u Srbiji – smatra Domonji i zaključuje:

"Mislim da odgovornost u punoj meri za takvo stanje snosi srbijanska politička elita. Ta elita je potpuno nedorasla i nesposobna da odgovori na probleme i izazove sa kojima se Srbija suočava. Ona je uz to i vlastite oligarhijske interese predpostavila interesima gradjana, njihovoj dobrobiti i sigurnosti i napretku, čime zapravo sama otvara vrata tim retrogradnim procesima, strahu, nasilju, postajući tako i sama deo problema a ne njegovog rešavanja."

Na forumu neonacističkog sajta postavljeni su, inače, i odlomci iz knjige Gorana Davidovića, pod naslovom „Slučaj nacionalni stroj“, koji je prvostepeno osuđen na godinu dana zatvora zbog upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu, novembra 2005. godine, a na kojoj je, uzgred, Gruhonjić bio jedini novinar izveštač. On iznosi i sledeće:

"Nakon što je knjiga izašla i nakon što su me kolege obavestile da sam ja jedan od glavnih junaka tog petparačkog štiva, ja sam tužio tog gospodina Davidovića."

Skupština Vojvodine je krajem 2005. godine zatražila zabranu svih neonacističkih i rasističkih i klerofašističkih grupa. Vlada Srbije do danas nije reagovala na taj zahtev, a predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš povodom pretnji novinaru Gruhonjiću sada kaže:

"Ja ću kao predsednik Skupštine Vojvodine preduzeti odredjene korake u tom pravcu. Isto tako, očekujem od svih državnih organa da urade sve što je moguće, da se konačno obračunamo sa neonacističkim grupama u Srbiji i da tu kategoriju ljudi stavimo van zakona i iza rešetaka, kao što je to običaj u celom civilizovanom svetu."
XS
SM
MD
LG