Dostupni linkovi

Smanjena kazna Brđaninu


Žalbeno vijeće Haškoga suda preinačilo je Radoslavu Brđaninu presudu od 32 godine zatvora na 30 godina zatvora. Žalbeno vijeće ukinulo je osuđujuću presudu pod točkom 3., odnosno progon kao zločin protiv čovječnosti u dijelu koje obuhvata mučenje počinjeno u logorima i zatočeničkim objektima. Ukinute su i presude pod točkom 7. za teško kršenje Ženevskih konvencija, i to za mučenje u logorima i zatočeničkim objektima, točkom 11. bezobzirno razarenje gradova, sela i naselja i pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, i to u vezi općine Bosanska Krupa. Predsjednik Žalbenoga vijeća je izjavio:

“Izričem novu kaznu u trajanju od 30 godina zatvora, s tim da su u kaznu uračuna, na osnovu pravila 101 C Pravilnika, vrijeme koje je Brđanin već proveo u pritvoru, nalaže se da Brđanin ostane u pritvoru Međunarodnog suda sve dok se ne privedu kraju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će izdržavati kaznu.”

Radoslav Brđanin, bivši predsjednik kriznog stožera tzv. autonomne regije Krajina, na 32 godine zatvora osuđen je 2004. godine i tada je proglašen krivim po osam od ukupno 12 točaka optužnice. Optužnica ga je teretila za zločine počinjene od aprila do decembra 1992. u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Radoslav Brđanin uhićen je 6. jula 1999. od strane SFOR-a. Prvo pojavljivanje pred Sudom imao je jula 1999. godine, kada se izjasnio po svim točkama optužnice da nije kriv. Istu izjavu dao je i u januaru 2000. godine.
XS
SM
MD
LG