Dostupni linkovi

Spor oko gradnje Ambasade Turske


U januaru prošle godine izdata je urbanistička saglasnost, koja podrazumijeva ograđivanje i pripremanje prostora, ali ne i početak građevinskih radova. Četiri mjeseca kasnije, u aprilu 2006. godine, Opština Novo Sarajevo odbila je izdati građevinsku dozvolu zbog nepotpune projektne dokumentacije. Glavni građevinski inspektor u ovoj opštini Siniša Zec kaže da su to jedini razlozi zbog kojih je izdato rješenje o obustavi radova:

“Bio je prijedlog izmjena regulacionog plana kvadrant C u smislu povećanja spratnosti za sve ove ambasade, kao i neke druge izmjene. Što taj plan nije usvojen na Gradskom vijeću, to morate pitati ljude koji tamo rade. Ne vidim razloga sad da se to ne usvoji. Nije to ništa sad strašno, pogotovo što se u blizini kako objekta ambasade Republike Turske, tako i drugih ambasada grade stvarno veliki objekti, tako da sad hoćeš li ti povećati jedna sprat ambasadama ili smanjiti nešto, po meni ne igra neku posebnu ulogu.”

Načelnik Opštine Novo Sarajevu Nedžad Koldžo tvrdi da je zgrada podignuta potpuno bespravno:

“Mi u Novom Sarajevu apsolutno ni u kom slučaju nismo protiv gradnje nikakvih ambasada, pogotovo ne protiv gradnje ambasade Turske. Međutim, kao organ koji je nadležan za provođenje zakonitosti u oblasti urbanizma, mi smo najprije pozvani da reagujemo kad je u pitanju bilo kakva bespravna gradnja, a u ovom slučaju činjenice stoje da se zaista radi o objektu koji je napravljen bespravno, dakle objektu za koji ne postoji validna dokumentacija, kako predviđa zakon, i čiji je investitor Ministarstvo vanjskih poslova BiH.”

U turskoj Ambasadi nisu željeli da govore o ovom problemu. Turska je počela graditi Ambasadu u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu na osnovu međudržavnog dogovora kojim je precizirano da će ona BiH osigurati lokaciju u Ankari, a zauzvrat će dobiti prostor za svoje diplomatsko predstavništvo. Bivši ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić:

“Tim ugovorom predviđen je reciprocitet - sve ono što BiH ponudi sa svoje strane Turskoj za izgradnju ovdje, da će Turska sa svoje strane ponuditi Bosni i Hercegovini. U suštini uloga Ministarstva inostranih poslova u ovom konkretnom slučaju ogledala se u tome da poveže Ambasadu kao investitora sa institucijama lokalne vlasti.”

Prema važećem regulacionom planu, budući rezidencijalni objekti predviđeni su kao dvospratnice. Uprkos tome, zgrada turske ambasade već ima više četiri sprata. Projektant Ambasade, arhitekta Hasan Ćemalović kaže da je i taj prostor manji od dogovorenih 5.000 kvadratnih metara:

“Tako da objekat sad ima 3.500 kvadratnih metara, umjesto traženih 5.000. To znači da sam, uvidom u regulacioni plan, vidio da objekti neposredno uz zgradu ambasade imaju više spratova i više etaža i da je apsurdno insistirati na spratnosti prizmelje i dva, tražiti to od ambasade, a pored nje neposredno graditi objekte više, a imate potrebu i funkciju.”

Na Vilsonovom šetalištu, pored turske, trebale bi se graditi još četiri ambasade. Da bi se prevazišao problem predložene su izmjene regulacionog plana koje treba da usvoji Gradsko vijeće. Na posljednjoj sjednici ovaj prijedlog je povučen. Gradski vijećnici, za razliku od gradonačelnice Semihe Borovac, ne dozvoljavaju da objekti budu viši od dva sprata, uz obrazloženje da će na taj način biti narušen izgled Vilsonovog šetališta. Osim toga, vijećnici osporavaju i gradnju poslovnih objekata na tom mjestu, pojašnjavajući da će takvom gradnjom biti narušena jedina zelena oaza u Sarajevu.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG