Dostupni linkovi

Đoković - made in Serbia


U finalu Majamija, dok je Novak Đoković igrao sa Argentincem Giljermom Kanjasom, čovekom koji je u dve nedelje dva puta pobedio neprikosnovenog Rodžera Federera, na tribinama je visio transparent – Novak, sledeći svetski broj jedan. Kanjasa je isprašio sa glatkih 3:0, a nakon ovog trijumfa svetski stručnjaci, među kojima je i legenda jugoslovenskog tenisa Radmilo Armenulić, veruju da ima puno istine u poruci navijača mladog Beograđanina:

"Novak Đoković je veliki talenat, onda se od njega može očekivati da bude i prvi na svetu. Naravno, to zavisi od nekoliko stvari. Pre svega zavisi od zdravlja, zavisi od rada i zavisi od sreće."

Đoković je i ranije nagovestio velike mogućnosti, ali u Majamiju je razbijao. Turnir je osvojio bez izgubljenog seta, pobedio je drugog na svetu, Rafaela Nadala, deklasirao vršnjaka Endija Mareja... Za Armenulića, Đoković je jednostavno predvodnik novog talasa belog sporta:

"On je u velikoj formi, u usponu je, mlad je. Sa možda još nekoliko igrača, tu ubrajam Nadala, možda Gaskeja i eventualno Mareja, to je ekipa koja treba da zameni Federera i ove starije igrače."

U vrhu svetskog tenisa Srbija ima i Jelenu Janković i Anu Ivanović i jasno je da su njihovi vanserijski uspesi apsolutno u nesrazmeri sa onim koliko država ulaže u njihov razvoj. Dušan Orlandić, generalni direktor Teniskog saveza Srbije:

"Pa to je fantastično. Ova zemlja nema ni u jednom segmentu ništa slično ovome. Ovo je u ovom momentu najbolji proizvod koji ova zemlja poseduje."

Pa da, sam Novak je u Majamiju i rekao da mu se najviše sviđa transparent Đoković - made in Serbia. On je rođen u Srbiji i tu je počeo sa tenisom, ali Radmilo Armenulić naglašava da su za uspeh srpskih tenisera prvenstveno zaslužne njihove porodice:

"Mnogi su roditelji isprodavali i stanove i kuće pa su ulagali u decu. Oni koji nisu uspeli oni su praktično, neću da kažem došli do prosjačkog štapa, ali su izgubili jednu normalnu egzistenciju."

Da je za uspeh srpskih tenisera kljucno odricanje njihovih najbližih, govori i ova prica Novakovog oca, Srđana Đokovića:

"To je ogroman - ogroman rad, rad od jedno 12-13 godina i neverovatno ulaganje. Na primer, Novak je otišao iz zemlje, otišao od svojih roditelja sa nepunih 13 godina. On se 4,5 godine usavršavao i razvijao se u Minhenu. To je šok za čitavu porodicu, naročito za majku."

I pored svega, teniseri ređaju uspehe, a da bi bar približno bilo jasnije koliko su se izdigli iznad sredine čujte i ovaj podatak od Dušana Orlandića iz Teniskog saveza:

"Jedan Beograd nema ni jedan jedini teniski teren koji zadovoljava svetske standarde. Teniski savez ne poseduje ni jedan jedini teren u svom vlasništvu. U celoj Srbiji nema ni jedan teniski teren koji standardima zadovoljava."

Ipak, možda se stvari polako kreću na bolje. Procedura za izgradnju Nacionalnog teniskog centra u Novom Beogradu kod Hale sportova je u toku, a najavljeno je da bi izgradnja trebalo da bude završena pocetkom 2008.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG