Dostupni linkovi

Još jedan protest protiv Ahtisarijevog plana


Pokret “Samoopredeljenje” je na još jednom protestu iskazao protivljenje predlogu za status Kosova Martija Ahtisarija, zatraživši da se proglasi nezavisnost od Srbije i da se oslobode svi uhapšeni aktivisti Pokreta.

Oko 1.000 ljudi učestvovalo je na mirnim demonstracijama, noseći transparente protiv UNMIK-a i kosovskih institucija, skandirajući “Sloboda - nezavisnost” i “OVK”.

Lideri Pokreta održali su govore u blizini Skupštine i Vlade Kosova. Oni su upozorili da se u predlogu izaslanika UN Martija Ahtisarija ne predviđa nezavisnost Kosova.

Predstavnik Pokreta Gljauk Konjufca izjavio je da, kada se narodu onemogućava pravo na samoopredeljenje, taj narod nije slobodan, te je zatražio oslobađanje lidera Pokreta Aljbina Kurtija.

“Hapšenje Aljbina je najjasniji primer da jedan narod nema slobodu, jer se hapse oni koji traže slobodu”, rekao je Konjufca.

Protest je završen mirno, a sedišta UNMIK-a i kosovskih institucija obezbeđivali su specijalni kordoni policije i metalne barikade. Lider pokreta “Samoopredeljenje” Aljbin Kurti u pritvoru je zbog organizacije protesta 10. februara, kada su u neredima poginula dva demonstranta, a više njih povređeno.

U međuvremenu, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je, uoči odlaska za Njujork, gde će 3. aprila učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, izjavio da će preneti stav o nezavisnosti. Sejdiu je izrazio optimizam da će za dva meseca Kosovo biti nezavisno sa laganim međunarodnim nadzorom.
XS
SM
MD
LG