Dostupni linkovi

Milošević je odigrao na svoju štetu


Džefri Najs, tužilac Haškog tribunala u procesu bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću dao je ekskluzivni intervju Radiju Slobodna Evropa. Najs u Beogradu učestvuje na konferenciji Helsinškog odbora za ljudska prava "Nasleđe suđenja Slobodanu Miloševiću", a u razgovoru sa Zoranom Glavonjićem podsetio se najvećeg suđenja u istoriji Tribunala, koje je prekinuto zbog smrti optuženog.


NAJS
: Najvažniji rezultat ovog suđenja je iznošenje velikog broja dokaza, koji možda inače ne bi bili dostupni. Njihova vrednost je čak dvostruka ili trostruka: oni su vredni za one koji se smatraju žrtvama, ali i za sve one koji pripadaju strani koja se smatra počiniocem zločina, kao i za sve nas i ceo svet jer pokazuju kako su se stvari dogodile, pošto se one mogu desiti u bilo kojoj zemlji i bilo kada. Nije pitanje da li u nekoj zemlji postoji veća ili manja tendencija da se takve stvari učine, jer čovek kao pojedinac čini zločine. Ono što smo iznova i iznova na suđenju pokazivali to je kako su se stvari desile, kako bi ljudi našli načina da se one u budućnosti više ne događaju.

RSE: Da je Slobodan Milošević ostao živ, kakva bi bila presuda?

NAJS: To ne mogu reći. To je nešto što ne mogu da učinim, ja sam rekao da neću o tome pričati. Slobodan Milošević nije dao svoju završnu reč, a ja u tom procesu nisam bio sudija, pa vam ne mogu odgovoriti.

RSE: Koji detalj je za Vas bio najinteresantniji na tom suđenju, da li je bilo zabavnih momenata?

NAJS: Malo toga je bilo smešno u vezi sa Miloševićem, uvek je imao pokeraški izraz lica. Po mom mišljenju, odigrao je veoma loše i na svoju štetu. Nije shvatao da bi bolje prošao da je na problem odgovorio tako što bi advokat umesto njega to uradio. A koji detalj sa ovog suđenja ću najduže pamtiti? Usuđujem se da kažem da je to prikazivanje video snimka „Škorpiona“. To je bio veliki trenutak, jer nisam bio siguran da ćemo ga ikada pustiti, on nije bio uvršten u dokazni materijal ali je bio emitovan. Bio je jedan smešan trenutak u svedočenju Vojislava Šešelja, kada mi je rekao da sam verovatno ljubomoran na njegov dubok glas i kada su se na to svi nasmejali. Mislim da je to bio jedini put kada su se svi smejali na suđenju. Bio je siguran da mu zavidim na njegovom dubokom glasu. U tako velikoj instituciji kao što je Haški tribunal trudiš se da ne misliš o usponima i padovima, jer svaki uspon je praćen padom i obratno. Toliko od mene...
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG