Dostupni linkovi

Podržana Rezolucija Evropskog parlamenta


Rezolucija Evropskog parlamenta dokazuje da u Evropi postoji jedinstvo povodom nezavisnosti Kosova, saopšteno je posle sastanka Pregovaračkog tima Kosova. Portparol tima Skender Hiseni izjavio je da se sada očekuje efektivnija podrška i priznanje nezavisnosti:

“Pozdravljamo stav Evropskog parlamenta da prizna suverenitet Kosova, koji će na početku biti nadgledan. Većina glasova za takvo rešenje pokazuje da u Evropi postoji jedistvo povodom nezavisnosti Kosova.”

U Evropskom parlamentu je u četvrtak usvojena rezolucija o Kosovu u kojoj se daje puna podrška planu Martija Ahtisarija za budući status Kosova.

Skender Hiseni je još izjavio da ce predsednik Kosova Fatmir Sejdiu biti pozvan da učestvuje na sednici Saveta Bezbednosti 3. aprila u Njujorku, na kojoj će se razmatrati Ahtisarijev predlog za Kosovo. To će biti prvi put da predsednik Kosova govori na formalnom sastanku Saveta bezbednosti UN.

U međuvremenu, dok kosovski pregovarači podržavaju Ahtisarijev predlog, Pokret “Samoopredeljenje” će u subotu 31. marta organizovati protest protiv tog plana. Predstavnici Pokreta traze da Kosovo proglasi nezavisnost od Srbije. Istovremeno, tražiće se da se oslobode svi uhapšeni aktivisti. Na demonstracijama tog pokreta 10. februara došlo je do sukoba policije i demonstranata u kojima su poginula dvojica aktivista dok je oko 80 ljudi povređeno.
XS
SM
MD
LG