Dostupni linkovi

Histrioni, dobro došli kući


„Proglašavam Histrionski dom otvorenim.“

Limena glazba, svježi asfalt, blistajuća žuta fasada na novouređenoj dvorišnoj zgradi nekadašnjeg kina Apolo u zagrebačkoj Ilici, svećenik koji je posvećuje, ministar kulture, gradonačelnik, ali prije svega mnoštvo glumaca iz svih zagrebačkih kazališta.

Čast da taj novi kazališni dom u Hrvatskoj, prvi novoizgrađeni nakon više od 50 godina, proglasi otvorenim, ukazana je najstarijem Histrionu, omiljenom i popularnom velikanu hrvatskog glumišta, Josipu Bobiju Marotiju:

„Nakon 30 godina imamo krov nad glavom, da se više ne plašimo kiše na Opatovini. Zovem ga Viteško-histrionski dom.“

Viteško-histrionski, naravno zbog osnivača i ravnatelja „Histriona“, Zlatka Viteza, koji je novoosnovanom glumačkom družinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća unio svježinu na hrvatsku kazališnu scenu. Publika i kritika su ih obožavali, ali, tvrdi Vitez, ne i ondašnja politika:

„Gdje god smo tražili prostor u ondašnjem zagrebačkom kazalištu, nisu nam dali igrati. Ljudi su se bojali jer su nam predstave bile napadane zbog takozvanog nacionalizma.“

Histrioni su se stoga pune 32 godine orijentirali na turneje i ljetne predstave na zagrebačkoj Opatovini, otvorenoj pozornici na zagrebačkom Gornjem gradu, čiju publiku, kaže Bobi Maroti, nikad neće zaboraviti:

„Kada je u drugom dijelu predstave na Opatovini počela padati kiša i mi glumci smo počeli razgovarati o tome da prekinemo predstavu, ni jedna dama, ni jedan čovjek iz publike nisu napustili predstavu. Predstavu smo odigrali do kraja.“

Žarko Potočnjak, uz Zlatka Viteza, Histrion s najdužim stažom:

„Na ovogodišnji Svjetski dan kazališta, nadamo se da ubuduće na izgradnju novih hrvatskih kazališta nećemo čekati stotinjak godina.“

Svih 30 godina uz Histrione je bio i Arsen Dedić, pisao glazbu za sve njihove predstave. Danas im je i osobno odrecitirao svoju pjesmu „Narudžba“, posvećenu svim umjetnicima:

Sve je naručeno, od kraljeva, od papa,
Dok narudžbi ima lova kapa, kapa.

Sve je naručeno, treba nešto jesti,
Kako li je tužna povijest umjetnosti.

Sve je naručeno, Mozzartov Rekvijem
Od nekog prostaka koji ime krije.

Sve je naručeno, narezak i bijelo,
Svi su isplaćeni i Mikelanđelo.

Djela Histriona bez zla i bez mraka
Jedina još vrijede gledano iz zraka.

„Histrioni, dobra vam plovidba.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG