Dostupni linkovi

Ruske primjedbe na crnogorski ustav


Nakon susreta crnogorskog ministra inostranih poslova Milana Roćena i ruskog patrijarha Aleksija, press služba moskovske Patrijaršije izdala je saopštenje u kome se, pored toga što navode da ne žele da se miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore, ipak sugeriše da bi bilo ispravnije da se u novom crnogorskom ustavu navedu samo vjeroispovijesti, a izostavi, kako kažu, takozvana Crnogorska pravoslavna crkva. Ovo saopštenje otvara mnoga pitanja, a jedno od njih je miješanje Ruske pravoslavne crkve u ustavna pitanja Crne Gore. Za sociologa i teoretičara religije Mirka Đorđevića to ne predstavlja naročito iznenađenje. Ruska pravoslavna crkva, prema Đorđeviću, uvijek iznosi stav zvanične politike Moskve, a sama ruska Patrijaršija uvijek je težila i imala znatan crkveni i politički uticaj na Balkanu:

„Nije ovo prvi put da se Ruska pravoslavna crkva zanima i za crkvene i za političke probleme na Balkanu, posebno u Crnoj Gori. Prisetimo se, stav Rusije je bio vrlo kolebljiv, na kraju je Rusija priznala nezavisnu Crnu Goru, a Crkva ruska i dalje ostaje na stavu da u Crnoj Gori treba da deluje Srpska pravoslavna crkva. Međutim, u novije vreme u nekim saopštenjima zapažaju se nešto mekši tonovi kada je u pitanju Crnogorska pravoslavna crkva. Kada kažem mekši tonovi to treba dobro razumeti, zato što oni ne bi hteli, koliko ja znam situaciju, da se otvoreno mešaju, ali ipak daju podršku.“

Za političkog analitičara Srđu Vukadinovića, miješanja ruskog patrijarha Aleksija u ustavna pitanja u Crnoj Gori ima jasnu pozadinu:

„Sigurno, jasno je i tu ne treba puno analizirati stvari, da je prije svega to imputirano od Srpske pravoslavne crkve. Na žalost, Ruska pravoslavna crkva ne shvata da je zajednica pravoslavnih Crnogoraca jedna realnost.A kada se daje podrška sadašnjem mitropolitu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju, onda treba znati da će upravo gospodin Amfilohije biti taj koji će promovisati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz razloga što on nije jedan od kandidata za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, što je njegova dugogodišnja ambicija.“

U saopštenju moskovske Patrijaršije, osim sugestije da se ne pominje Crnogorska pravoslavna crkva, iskazuje se i podrška Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i njenom poglavaru mitropolitu Amfilohiju, za koga kažu da uživa veliko poštovanje i autoritet među pravoslavnim vjernicima u Rusiji. Mirko Đorđević:

„Nevolja ovoga puta je u tome i neuobičajeno je to što Ruska crkva daje sebi sa pravo da se meša u ustavno-pravna pitanja države Crne Gore i da daje sugestije kako bi trebalo urediti stvar oko crkve u ustavu“.

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi danas nijesu željeli da komentarišu zahtjeve Ruske pravoslavne crkve. Na drugoj strani, ruski patrijarh sa iznošenjem stavova o sadržini crnogorskog Ustava pridružio, osim političkom i javnom mnjenju Crne Gore što je normalno i logično, mnogobrojnim stranim i međunarodnim institucijama, organizacijama, komisijama i analitičarima koji ovih dana u različitim formama i oblicima daju sugestije kako bi trebalo da izgleda najviši pravni akt Crne Gore. To, prema ocjeni Srđana Vukadinovića, najviše ukazuje da zvanična Podgorica sama nema definisan stav o osnovnim pitanjima koja ustav treba da riješi:

„Vladajuća elita nije sigurna da može da sprovede jedan koncept ustava koji će zaista zaštititi i očuvati sve identitetske prepoznatljivosti Crne Gore kao nezavinsne države, što ukazuje da se radi o jednoj političkoj eliti koja nije dovoljno zrela za aktuelni trenutak koji nameće društveni momenat i društveni realitet promovisanja Crne Gore kao nezavisne države.“
XS
SM
MD
LG