Dostupni linkovi

Arapsko-izraelska mirovna misija


"Arapske zemlje se trebaju otvoriti prema Izraelu...kako bi pokazale da su prihvatile njegovo mjesto na Bliskom istoku", kazala je Rice na press konferenciji u Jerusalemu, gdje završava svoju regionalnu turneju.

Arapske zemlje, čiji se samit održava u srijedu i četvrtak u Rijadu, trebalo bi da pokrenu mirovnu inicijativu koju je predložila Saudijska Arabija 2002. a za koju Izrael, nakon što ju je najprije odbacio, danas izražava spremnost da je prihvati, uz neke izmjene, kao temelj za buduće pregovore.

Rice je također objavila da će palestinski predsjednik Mahmud Abbas i izraelski premijer Ehud Olmert, s kojima se sastala u dva navrata pojedinačno od nedjelje, početi s redovnim susretima:

"Oni su prihvatili da se sastaju svakih 15 dana. Ja ću dolaziti s vremena na vrijeme da prisustvujem tim razgovorima, koji bi trebali biti obostrano korisni."

Condoleezza Rice je naglasila kako još nije vrijeme za pregovore dvojice lidera o "konačnom statusu" palestinskih teritorija u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, ali da Abbas zaista zavređuje da bude partner mira s Izraelom. Ona smatra da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva, u čijem je sastavu i Hamas, za Sjedinjene Države teroristička organizacija, "zakomplicirala stvari". Američka ministrica vanjskih poslova je podsjetila da finale budućih pregovora treba da bude stvaranje palestinske države koja će živjeti u miru pored Izraela, u skladu s "vizijom dvije države" koju je nedavno promovirao američki predsjednik George W.Bush. Tokom svoje regionalne turneje, Rice je posjetila Jordan, i Egipat gdje se sastala sa svojim kolegama takozvanog arapskog "kvarteta", koji čine Egipat, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

"Oni neće razgovarati samo o pitanjima vezanim za svakodnevni život već i političkim izgledima. Vrlo je važno govoriti o budućnosti i političkom aspektu, ne gubeći iz vida šta se dešava na terenu", rekla je Rice.
XS
SM
MD
LG