Dostupni linkovi

Rezolucija o Srebrenici neustavna


OHR je razmotrio Rezoluciju o izdvajanju opštine Srebrenica iz Republike Srpske koju je usvojilo Opštinsko vijeće Srebrenice 24. marta ove godine. Rezolucija koju su usvojili bošnjački članovi Opštinskog vijeća je pravni akt koji prevazilazi odgovornosti opštine, kako je definisano Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, te opštinskim statutom. Institucije na različitim nivoima Vlade su ovlaštene da preduzmu nešto po pitanju ove situacije, i to trebaju učiniti bez odlaganja.

OHR je naročito zabrinut zbog prijetnje jednostranog usvajanja odluke o izdvajanju opštine Srebrenica iz Republike Srpske. Ukoliko bi Opštinsko vijeće tako postupilo, visoki predstavnik neće imati drugog izbora nego da preduzme čvrste mjere.

Savjet za implementaciju mira je 13. marta naglasio da svi u Bosni i Hercegovini moraju poštovati Dejtonski mirovni sporazum, nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine entiteti i opštine koji su uređeni ustavima i odgovarajućim zakonima Bosne i Hercegovine i njenih entiteta. Svaka promjena statusa Srebrenice je pitanje za vlasti Republike Srpske, odnosno vlasti Bosne i Hercegovine.

OHR će svakako informisati opštinske, entitetske i bh. organe vlasti o svojem viđenju ovog pitanja.
XS
SM
MD
LG