Dostupni linkovi

“Žene u crnom“ pamte Suvu Reku


“Mi želimo i ovom prilikom, kao i u ostalim slučajevima zločina počinjenih u naše ime, da izrazimo solidarnost i saučešće sa porodicama stradalih, ali i da zatražimo da počinioci ovog zločina, kao i ostalih, budu adekvatno kažnjeni i da izrazimo, takodje, naše negodovanje zato što se za ovakvu vrstu zločina uglavnom ne kažnjavaju visokorangirane osobe, one koje su zauzimale visoke položaje u hijerarhiji, nego uglavnom izvršioci. Dakle, slogan našeg današnjeg komemorativnog skupa jeste “Pravda za žrtve, kazna za počinioce”, kaže u ime "Žena u crnom», koordinatorka Staša Zajović.

Ona dodaje da aktivistkinje “Žena u crnom” u Specijalnom sudu aktivno prate sudjenje za ratni zločin u Suvoj Reci i prenosi utiske o dosadašnjem toku procesa:

“I u ovom, kao i u prethodnim sudjenjima koji se vode pred Specijalnim sudom, sudsko veće za ratne zločine obavlja svoj posao perfektno. Sudjenje je fer i pravično i zaista izražavam najviše divljenje tom sudskom veću, ali u mnogim slučajevima je više nego jasno, a to i same porodice potvrdjuju, da tužilaštvo uglavnom nastoji da prikrije umešanost institucija Srbije u ovaj i druge zločine. I svedoci na ovom sudjenju pokušavaju da na svaki način prikriju bilo kakvu povezanost sa hijerarhijskim strukturama I to da su dobili naredjenja. Jasno je da se radi o državno organizovanom zločinu, jer nije bilo mogće da se zločini etničkog ccišćenja, masovnog progona albanskog stanovništva izvedu od strane pojedinaca. Prosto, za to je bila potrebna državna mašinerija i sveobuhvatan tenički posao.“
XS
SM
MD
LG