Dostupni linkovi

Kotrljajuće Kamenje u prijestonici turbo-folka


Hoće li Roling Stounsi načeti imidž Budve kao prijestonice turbo folka i muzičkog kiča, znaće se 9. jula, za kada je najavljen koncert legendarne grupe na močvarnom zaleđu plaže Jaz. Iako je prema nezvničnim informacijama njihov nastup ugovorila opština, tvrdi se da iza svega stoji Svetozar Marović, čiji nekadašnji kadrovi iz saveznog kabineta, danas čelnici opštine, nijesu željeli da daju više informacija o najavi dolaska Kotrljajućeg Kamenja.

Zna se, međutim, da koncert ne može koštati manje od milion i po eura, a očekuje se da bi ga moglo posjetiti oko 100.000 ljubitelja roka. Malo ko je od čelnika javnih preduzeća u gradu danas želio odgovoriti na pitanje može li grad sa nekih 20.000 stanovnika, u špicu sezone i dodatnih nekoliko desetina hiljada turista, izdržati još 100.000ljudi. Jedinu u vodovodu garantuju da u zeleđu nekada najpoznatije nudističke plaže neće biti žeđi. Stevan Vučetić:

„Budva infrastrukturno to može da podnese što se tiče putne infrastrukture, elektro infrastrukture, a i sa vodom. S obzirom da je konkretno o Jazu riječ, s obzirom da tamo nema kvalitetan vodovod, planira se dovođenje vode mimo koncerta koji se najavljuje, tako da se mogu improvizovati i postaviti određeni čvorovi koji bi zadovoljili u potpunosti toliko ljudi“.

I direktor Komunalnog Đorđe Medin je poslovično optimista:

„Mi imamo pozitivna iskustva što se tiče tih velikih skupova, i najveći novogodišnje fešte u Budvi gdje je jedne godine bilo i do trideset hiljada ljudi na prostoru Budve. Mislim da ćemo se organizovati, i da neće biti problema što se tiče čistoće i ostalog“.

RSE: Koliko bi vam trebalo da počistite iza 100.000 ljudi?

MEDIN: Dva, tri dana.

Evropsku turneju Roling Stounsa prati 65 šlepera opreme i tehnička ekipa od oko 200 ljudi, koji bi na Jazu nastupili na stotinjak metara dugoj bini. A što kažu Budvani:

BUDVANIN 1: Roling Stounse volim, nije da ih ne volim. Nijesu oni u nekome melosu našem crnogorskom, ali to je moja generacija i prirodno je da ih na neki način volim.I biće mi posebno zadovoljstvo da dođu ovdje.

RSE: Jesu li, iako vremešni, Roling Stounsi još uvijek zvijezde?

BUDVANIN 2: Da, jesu. Njihova muzika je takva da ne poznaje vremenske barijere i uvijek će imati svoju publiku i kod mladih i kod starije generacije. Ja ih slušam više od 25 godina i imao sam sreću da baš prije 25 godina budem na koncertu u Beču. Bilo je fantastično. Gdje god se pojave, naprave urnebes.

A Kako su “The Books Of Knjige” na Anteni M prokomentarisali najavu dolaska Roling Stounsa u Crnu Goru:

„Znaš li što? Ako Sveto dovede Roling Stounse ja mu opraštam od ’96. do 2007. Ono mu prije ne mogu oprostit. Sveto, ako Roling Stounse dovedeš, od 1996. ti je oprošteno. A za ovo prije bi trebao da pokupiš Bitlse. Lenona, i ove ostale, i Džordža Harisona. E, onda bi ti oprostio sve. Znači, ako bi Bitlsi mogli nastupit neđe, pa ti viđi. A ja mislim da ništa nije nemoguće u našu Crnu Goru“.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG