Dostupni linkovi

BERLIN/RIM


Savezna kancelarka Angela Merkel izjasnila se za izgradnju evropske armije i jasnije definisanje strukture Evropske unije (EU). U intervjuu dnevniku "Bild", ona je kazala da je protiv protiv "savezne drzzave" Evrope smatrajuchi da nje neche biti "ni za 50 godina, jer che se zadrzzati raznolikost nacionalnih drzzava".
SSefovi drzzava ili vlada 27 drzzava cclanica EU che na neformalnom sastanku sutra i prekosutra u Berlinu obelezziti 50. godissnjicu potpisivanja Rimskih ugovora koji su bili temelj nastanka ove evropske integracije.
Istovremeno, predsednici parlamenata 27 zemalja clanica Evropske Unije triju drzava kandidata za članstvo Hrvatske, Turske i Makedonije na danasnjoj svecanosti u Rimu obelezavaju ovaj jubilej.
Rimskim ugovorima, potpisanima 25. marta 1957. u glavnom italijanskom gradu, osnovane su Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom).
Države potpisnice (Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija, Neemačka) tim su dokumentima ustanovile carinsku uniju među državama i postavile kriterije i temeljne ciljeve stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG