Dostupni linkovi

Prije juna potpisivanje Sporazuma sa EU


“Parafirali smo Sporazum o Stabilizaciji i asocijaciji sa Crnom Gorom. Sada slijede neophodne procedure i konsultacije unutar EU, kako bi se stvorile prilike da predsjedavajuća Evropskom Unijom i zemlje članice potpišu Sporazum. Nadam se da će se ovo dogoditi relativno brzo, drugim riječima u narednim mjesecima. Moja saznanja su da Njemačka, koja predsjedava Evropskom Unijom namjerava da okonča ovu proceduru i potpiše Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju prije kraja juna, odnosno prije okončanja Njemačkog mandata.

To je naravno samo prva faza, jer potom slijedi najvažnija faza, implementacija Sporazuma. Prošle nedelje u Podgorici sam rekao da se nadam da će Crna Gora prstupiti ovoj fazi, u istoj konstruktivnoj i sistematskoj dinamici, kao što je bio pristup prema pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju.

Moram da priznam da smo prije godinu dana kada je Crna Gora dobila nezavisnost, i prije toga, upozoravali i u više navrata podvukli probleme koji se tiču slabog administrativnog kapaciteta u zemlji. Ja sam čak bio zabrinut da li će Crna Gora biti sposobna da sprovede reforme i preuzme obaveze koje proizilaze iz Sporazuma.

Do sada sam pozitivno iznenađen i nadam se da će se ponoviti ovo pozitivno iznenađenje u fazi implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ova faza počinje ovog ljeta, kada će se najvjerovatnije i potpisati Sporazum.

Ne želim unaprijed da dam “blanko-čekove”. Da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti, međutim očekujem da će Crna Gora istom dinamikom da pristupi implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao što je bio slučaj u procesu pregovora.”
XS
SM
MD
LG