Dostupni linkovi

Regionu preti haos


Gjeraqina TUHINA

“Evropa će morati da vadi kestenje iz vatre. To neće raditi Sjedinjene Države niti Rusija”, rekao je Rehn u obraćanju u Evropskom parlamentu, te uputio poziv zemljama članicama da sačuvaju jedinistvo u procesu kosovskog statusa.

“Cena odlaganja je moguća politička nestabilnost i nastavak agonije u ekonomskom razvoju”, podvukao je Oli Rehn.

Status Kosova, prema rečima evropskog komesara za proširenje, mora biti legalno jasan kako bi Kosovo bilo u stanju da uspostavi ugovorne odnose sa Evropskom unijom, započne pregovore o viznim olakšicama i omogući prijem Kosova u međunarodnim financijkim institucijama.

Rehn se takođe nada pozitivnom pristupu Republike Srbije prema konačnom statusu Kosova, upozorivši da je zemlja već u procesu stabilizacije i asocijacije, a glavni predluslov u evropskim integracijama su dobrosusedski odnosi.

Moramo da očekujemo će, u duhu međunarodnih obaveza, međunarodnog prava i zarad dobrosusedskih odnosa, Srbija nastaviti da doprinese regionalnoj stabilnosti, kazao je Oli Rehn.

Upitan o mogućim obstrukcijama zvanične Moskve u procesu usvanja nove rezolucije, Oli Rehn je naglasio da do sada nije čuo ni od jednog viskog ruskog zvaničnika ekplicitnu potvrdu da će Rusija blokirati rezoluciju.

“Pošto Rusija sama osuđuje unilateralizam, logičnio je naše očekivanje da će ruska strana pristupiti konačnom statusu Kosova u duhu odgovornog multilateralizma i na taj način doprineti donošenju jasne rezolucije o statusu Kosova, koja će omogućiti međunarodni legitimitet i legalizovati buduće međunarodno prisustvo tamo.“
XS
SM
MD
LG