Dostupni linkovi

Lakše do viza krajem godine


Prema riječima pomoćnika ministra Unutrašnjih poslova Svetozara Đurovića, člana crnogorskog pregovaračkog tima, iako će parafiranje Sporazuma o viznim olakšicama Crne Gore sa Evropskom Unijom uslijediti već u aprilu, tek krajem godine građani se mogu nadati njegovoj primjeni:

„Očekuje se da ćemo u aprilu mjesecu završiti tu rundu pregovora, možda početkom ili polovinom aprila do kada će se u potpunosti usaglasiti tih preostalih par odredbi i nakon toga izvršiti parafiranje Sporazuma. Poslije toga taj dokument ide državama, članicama Evropske Unije i potom slijedi potpisivanje. Mi bi mogli očekivati krajem ove godine da na snagu stupi Sporazum o viznim olakšicama“, predvidja Djurović.

Na pitanje ima li izgleda da liberalizacija viznog režima počne prije kraja godine, budući da se ranije najavljivalo da bi to moglo biti već od ljetos, Đurović odgovara:

„Treba napraviti proceduru u zemlji i države Evropske Unije takođe moraju da završe svoje procedure. Možda to bude i ranije, ali sad u ovom trenutku je vrlo teško reći tačan datum, ali uglavnom krajem ove godine bi mogla da nas očekuje primjena Sporazuma i o readmisiji i o viznim olakšicama“.

Liberalizacija viznog režima mogla bi se poklopiti i sa novim crnogorskim pasošima koji bi prema najavama mogli početi da se izdaju početkom naredne godine. Podsjetimo da je u toku ponavljanje precedure izbora firme koja će raditi crnogorske pasoše po savremenim standardima zbog žalbe jedne od dva glavna konkurenta za dobijanje tog posla. Ministar Unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović, kaže za Radio Slobodna Evropa, da je za očekivati da građani dobiju nove pasoše početkom godine, ali da to ni u kom slučaju nije skopčano sa liberalizacijom viznog režima:

„Pasoši bi trebalo da budu gotovi za devet mjeseci kao i ostala dokumenta.Devet mjeseci od zaključenja ugovora sa budućim izvođačem radova. Kada ćemo moći zaključiti ugovor zavisi od ovog postupka javnih nabavki koji je u toku. To je negdje krajem godine, početak iduće godine, kako sada stvari stoje. Mislim da novi crnogorski pasoš i liberalizacija viznog režima nijesu povezani jedno sa drugim i da ćemo mi uživati te beneficije imali novi ili stari pasoš. Naravno, bolje je da imamo novi i veća je sigurnost, ali te dvije stvari nijesu usko vezane“.

Ministra Kalamperovića pitali smo i da li bi zbog najavljenih viznih olakšica moglo porasi interesovanje za dobijanje crnogorskih pasoša prije svega građana Srbije koji bi po nekom osnovu mogli tražiti crnogorsko državljanstvo i pasoš:
„Mi imamo u parlamentu Zakon o državljanstvu. Dogovor je da se taj zakon stavi na dnevni red Skupštine poslije Ustava. Zakonom o državljanstvu će se definisati ko ima pravo na crnogorsko državljanstvo, pa prema tome i na crnogorski pasoš. Kako će pitanje državljanstva riješiti novi zakon ostaje da vidimo kada zakon bude usvojen. Pitanje je u kojem obimu će se moći imati dvojno državljanstvo, kako će se dolaziti do crnogorskog državljanstva. U svakom slučaju ne očekujem da će taj zakon biti baš liberalan i omogućiti olako dobijanje crnogorskog državljanstva, što znači da se neće ni crnogorski pasoš baš lako moći dobijati“.

Predstavnici crnogorske Vlade su sa predstavnicima Evropske komisije u utorak, osim o viznim olakšicama, završili i tehnički dio pregovora o Sporazumu o readmisiji, mada su kod ovog drugog ostali neusaglašeni neki detalji. Preostalo je da se usaglasi rješenje koje se odnosi na građane bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji nemaju državljanstvo ni jedne od bivših jugoslovenskih republika. Pomoćnik ministra Unutrašnjih poslova, Svetozar Đurović:

„Crna Gora želi da prije svega kroz Sporazum o viznim olakšicama omogući lakše putovanje našim građanima u zemlje Evropske Unije, a sa druge strane, kod zaključenja Sporazuma o readmisiji želi da doprinese da se suzbiju ilegalne migracije u zemlje Evropske Unije koje potiču sa ili preko teritorije Crne Gore“.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG