Dostupni linkovi

Sporan ukop žrtava u centru Bratunca


Predsjednik Kluba Demokratskog narodnog saveza u Skupštini opštine Bratunac, Neđo Trninić, kaže da udruženje „Žene Podrinja“ nije podnijelo zahtjev, već poslalo obavještenje da će 12. maja izvršiti ukop žrtava. Srpski odbornici, kaže Trninić, ocijenili su da je riječ o politizaciji žrtava rata, te su zbog toga juče razmatrali ovaj slučaj, iako smatraju da je zahtjev „Žena Podrinja“ upućen na pogrešnu adresu:

«Pošto mi cijenimo da žrtve ne treba politizovati, smatramo da ih treba sahraniti, ukopati i obilježiti grobno mjesto kako dolikuje na mjestima koja su predviđena za to. A takvo mjesto postoji u Bratuncu. Postoji groblje koje je bošnjačko, na kojem se može izvršiti ukop.»

Skupština opštine Bratunac ponudila je drugo rješenje - da se žrtve ukopaju na parceli u mjestu Burnice, blizu Bratunca, što „Žene Podrinja“ ne prihvataju. Predsjednica udruženja Šuhra Sinanović podsjeća da zemljište na kojem udruženje traži ukop pripada Islamskoj zajednici, te da na njemu već postoji mezarje. Ona kaže da prijedlog Skupštine opštine ni u jednom segmentu ne zadovoljava zahtjeve porodica žrtava:

«A to gdje su oni namjerili, ja stvarno ne znam ni gdje se nalazi to zemljište, gdje je to na Burnicama. I to nije opštinsko zemljište, kao što smo mi čuli, to je opet od Islamske vjerske zajednice. A i za ovo od Islamske vjerske zajednice mi imamo odluku kojom je dodijeljeno našem udruženju. Bez obzira, mi ne odustajemo od tog ukopa. Valjda nakon 15 godina žrtve su zaslužile da se pokopaju na dostojanstven i miran način, kao što im i pripada. Kad su dobili svoje ime ponovo i svoj identitet, valjda su zaslužili i da se pokopaju.»

Jučerašnjem zasjedanju SO Bratunac nisu prisustvovali predstavnici Stranke demokratske akcije, koji sjednice bojkotuju zbog smjene predsjednika Skupštine Refika Begića. Begić je trn u oku srpskim poslanicima jer je u medijima govorio o vrlo lošoj političkoj situaciji u Bratuncu. Srpski odbornici ističu da je on predstavljao jednu stranku - SDA - i jedan narod, a naročito mu zamjeraju što je, mimo saglasnosti ostalih odbornika, zatražio da Bratunac, kao i Srebrenica, dobije status distrikta. Neđo Trninić tvrdi da je Begić Begić duže vrijeme zloupotrebljavao položaj predsjednika Skupštine opštine:

«Vrhunac su zadnja dešavanja kad je u listu ’Strat’ prikazao situaciju u Bratuncu jako crnom, da je to najcrnje mjesto gdje je ljudska noga kročila, da se tuda šetaju ratni zločinci, da su Bošnjaci ljudi 15-tog reda koji nemaju nikakva prava, da je Bratunac zapravo isto što i Palestina, samo što se ne puca i ne teče krv itd.»

Povodom Begićeve smjene reagovala je i misija OSCE-a u BiH saopštenjem u kojem se osuđuje smjena zbog slobode govora.

A smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Refik Begić kaže da već dugo upozorava javnost na tešku situaciju u Bratuncu. Navodeći primjer da se urbanističke dozvole ne traže za spomen-obilježja srpskim žrtvama, on ističe da se u ovoj opštini provode dvostruki aršini kada su u pitanju Srbi i Bošnjaci. Begić, koji se zalaže za ukop 108 žrtava na lokaciji pored džamije, tvrdi da je pozadina priče u ratnom zločinu, te da ukop žrtava - Bošnjaka spriječavaju oni koji su imali udjela u zločinima:

«Te osobe srpske nacionalnosti bile su tu prisutne, dolazile su na mjesto zločina i vjerovatno pozadina svega toga jeste problem suočavanja sa prošlošću i zbog toga se znači odbija zahtjev porodica žrtava.»

SDA je uputila žalbu povodom posljednje sjednice SO Bratunac Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu RS-a, smatrajući da je ona nelegalna i tražeći njeno poništenje. I dok se opštinski zvaničnici u Bratuncu uzajamno optužuju po medijima, sudeći prema njihovim tvrdim stavovima, neizvjesno je kada će posmrtni ostaci 108 žrtava rata iz 1992. godine biti dostojanstveno ukopani.
XS
SM
MD
LG