Dostupni linkovi

Zloupotrebe izvještaja Komisije RS


Presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije fokusirala je pažnju javnosti na zbivanja u Srebrenici, a interpretacije izvještaja Komisije često su bile netačne i proizvoljne, navodi se u otvorenom pismu članova Komisije. Predsjednik Komisije Milan Bogdanić rekao je da su dijelovi ovog izvještaja predmet manipulacija i zloupotreba javnosti, kako u Federaciji BiH tako i u RS-u. Za navedene manipulacije Bogdanić je direktno prozvao člana Komisije Smaila Čekića:

«Najdrastičnije istupanje je bilo nedavno u medijima vezano za njegovu ocjenu da je došlo do falsifikovanja izvještaja time što su iz izvještaja izvađena dokumenta koja ukazuju na učešće vojske, odnosno policije Srbije i Crne Gore u događajima u i oko Srebrenice.»

U saopštenju Komisije navodi se da u izvještaju nigdje nije pomenuto učešće jedinica iz tadašnje Savezne Republike Jugoslavije jer Komisija nije raspolagala nikakvim dokazom za takav zaključak.

Dalje se, između ostalog, kaže da Komisija nije predstavljala sudsko istražno tijelo, te nije imala mandat da daje pravne kvalifikacije događaja kojim se bavila. Zbog toga je, navodi se u saopštenju, Komisija navela riječ genocid samo jednom u izvještaju, i to prilikom citiranja dijela drugostepene presude Haškog tribunala generalu Vojske RS-a Radislavu Krstiću.

Međutim, iako članovi Komisije tvrde da nisu imali mandat da daju pravne kvalifikacije događaja, oni su u izvještaju ocijenili da je u Srebrenici jula 1995. došlo do teške povrede međunarodnog ratnog prava. Na pitanje da li je ovo pravna kvalifikacija, član Komisije Milorad Ivošević kaže:

«Naša kvalifikacija da su počinjeni teški zločini protiv međunarodnog ratnog prava je ta odgovarajuća činjenična kvalifikacija, nije pravna kvalifikacija.»

Ali na pitanje da li običan građanin može dati ovakvu kvalifikaciju, Ivošević novi odgovor glasi:

«Jeste pravna kvalifikacija u tom dijelu, ali nismo ulazili u potkvalifikaciju koja se može graničiti s nečim drugim.»
XS
SM
MD
LG