Dostupni linkovi

Izrael zadovoljan stavom Zapada


"Zadovoljni smo zbog činjenice da međunarodna zajednica ostaje pri svojim stavovima i zahtjevima prema novoj palestinskoj Vladi da poštuje tri uvjeta koja joj je postavio bliskoistočni kvartet", izjavio je agenciji portparol premijera Ehuda Olmerta.

Izraelska Vlada je u nedjelju, nakon što je izglasala nastavak bojkota palestinske Vlade, pozvala i ostale zemlje svijeta da učine isto.

Predstavici Evropske unije i Sjedinjenih Država odazvali su se pozivu i saglasili da uskrate priznanje novoj palestinskoj Vladi, nacionalnog jedinstva. Nakon susreta u Washingtonu američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvali su novu Vladu da prizna Izrael i odustane od nasilja. Ni SAD ni EU nisu, medjutim, u potpunosti isključili mogućnost veza s novom administracijom i nagovijestili su da će održati kontakt sa članovima Vlade koji ne pripadaju ekstremnom Hamasu. Isticanje prava na otpor Izraelu nije dobar početak za palestinske vlasti, istakla je Condoleezza Rice tokom vašingtonskih razgovora s Javierom Solanom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom-Walterom Steinmeierom.

"Neću se upuštati u tumačenja fraze -pravo na otpor-, već pitam palestinsku vladu i njenog predsjednika - da li mislite na pravo na nasilni otpor?", zapitala se Rice.

Paralelno, Izrael dosljedno provodi svoju odluku o bojkotu. Danas je otkazan sastanak na visokom nivou sa zamjenikom norveškog ministra vanjskih poslova Raymondom Johansenom, uz obrazloženje da je on razgovarao s palestinskim premijerom iz redova Hamasa Ismailom Hanijom.
XS
SM
MD
LG