Dostupni linkovi

Potpisan Sporazum o sigurnosti informacija


Za članove Predsjedništva BiH posjeta generalnog sekretera NATO-a predstavlja izuzetno važan događaj za BiH. A važan je, kako je istakao predsjedavajući Nebojša Radmanović, zato što se BiH opredjeljuje za brzi put ka evroatlantskim integracijama:

„Taj put znači ispunjavanje određenih reformi, znači pridruživanje Evropskoj uniji i NATO savezu. Današnji dolazak u BiH gospodina Olli Rehna, sa kojim smo već bili, i njegove ekselencije gospodina Scheffera jeste podrška naporima BiH na ovom putu - a mi znamo da hoćemo što je moguće prije doći do NATO saveza.“

Generalni seketar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer naglasio je tokom susreta sa članovima Predsjedništva, ali i nakon potpisivanja Sporazuma o sigurnosti, da je njegova i posjeta Olli Rehna Sarajevu u istom danu tek puka koincidencija i da nije tako planirano:

„To što smo došli isti dan jasna je naznaka da, bez obzira na teškoće oko potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, policijska reforma je važna ne samo za Evropsku uniju negao i za NATO. Ove dvije posjete važne su zbog opredjeljenja Bosne i Hercegovine za nastavak puta ka evroatlantskim integracijama. NATO je tu da da podršku kako Bosni i Hercegovini, tako i postizanju trajne sigurnosti i stabilnosti u regiji.“

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer je naglasio i potrebu dalje saradanje sa Haškim tribunalom.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović konstatovao je nakon potpisivanja Sporazuma o sigurnosti da je sa komesarom Olli Rehnom stigla loša vijest, a povodom sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - ali da je nasreću došla i ona dobra:

„Gospodin Jaap de Hoop Schefer donio nam je tu dobru vijest. BiH je potpisala Sporazum o sigurnosti informacija sa NATO-om. Znači počeli smo ispunjavati NATO standarde u toj oblasti. Povjerljive informacije razmjenjuju samo prijatelji. Ja vas uvjeravam da ćemo nastaviti predano raditi da unapređujemo saradnju s NATO-om sve dok ne postanemo punopravni član NATO saveza.“
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG