Dostupni linkovi

Svi smo mi Muratbašići


Među više desetina policajaca koji su po ugovoru bili angažovani u MUP-u i koji su ostali bez posla je i Vlatko Vlaović iz Mojkovca. On je sa prekidima od ’96. u policiji. Upravo nakon što je razdužio uniformu, kaže:

„Upravo tako. Ispada da sam istrpio blamažu. Bilo je čvrsto obećano da ćemo ostati na neodređeno vrijeme, dočim je ispalo sasvim drukčije. Da smo bili kontra DPS-a, da smo bili u nekoj opoziciji, sigurno bi krenuli da nas preobrate u DPS i sigurno bi ostali u poslu kao što su ovi drugi naše kolege ostale. A mi od prvog dana koji smo bili, koji smo počeli prije 10-11 godina da radimo, ostali smo bez posla. Ostali kao zadnje bijede na ulici. Zbog čega se to radi?“

A do juče ugovorac policajac iz Bijelog Polja Mele Balić svjedoči o posljednjem predreferendumskom obećanju posla od strane direktora policije Veselina Veljovića:

„Bilo je nas 20 iz Bijelog Polja kada smo otišli kod direktora gospodina Veselina Veljovića na razgovor koji je bio prije referenduma. Viče: „Ljudi, daj da dobijemo. Koga ja budem primio iz ove kancelarije dok sjedim na ovom mjestu neće ostati bez posla, samo da dobijemo državu“. Te su riječi gospodina Veljovića bile sviju nama. Mi smo počeli da radimo, dobili smo državu. Ja sam bio na glasačkom mjestu broj 8. Nama od 1200 glasača 858 je bilo za nezavisnu Crnu Goru, 250 ne znam, mogu pogriješit cifru, bilo je protiv. Došli su moji sa zapada, braća mi, tetke, braća od daidže...“

RSE: Mislite li da je u redu da se Vi kao policajac, ako shvatam, angažujete u političkom smislu?

BALIĆ: Prije nego što sam se angažovao u političkom smislu bio sam policajac od ’98. pa do 2001. Imao sam 3-4 prekida. Sve bez razloga. Ni sam ne znam zašto su me micali. Kada je trebala glasačka kutija, mašinerija - tu sam bio. Primljen sam 19. maja. Dva, tri dana prije viče: „Nema problema, gdje ste“?, ja sam rekao da sam potpredsjednik biračkog mjesta na biračkom mjestu broj 8. Viče: „Vi završite tu državu. Samo da dobijemo državu i nema problema. Za kasnije vi se ne sjekirajte. Dok ja budem na ovom mjestu sjedio ovdje niko neće ostat bez posla“.

Nedavno je Radio Slobodna Evropa objavio ispovijest policajca Suada Muratbašića koji je ustvrdio da je godinama držan u ropskom položaju kako bi za vladajuću partiju vrbovao glasače. Darko Grujić, policajac i član DPS-a kaže. „Svi smo mi Muratbašići“, podvlači on:

„Ispravno je i sve što je kazao to je istina živa. Takvih ima. Svi smo mi takvu priču imali. Svi smo mi Muratbašići. To što je rekao to je istina živa. Ja se osjećam još gore od njega. Od prvog dana član Demokratske partije socijalista, pa do i dan danas. A sada ne znam kojoj partiji. Od prvog dana. I ’98. i non-stop i ja i moja porodica komplet“.

RSE: Očekivali ste da vam to bude uzvraćeno makar poslom?

GRUJIĆ: Tačno. Čvrsto su nam obećali u policiju i primili. Šta je sad? Nek’ se zapita i gospodin predsjednik DPS-a Milo Đukanović
XS
SM
MD
LG