Dostupni linkovi

Tigar odgrizao ženi ruku


Slučaj sibirskih tigrova koji su od prošle jeseni u Crnoj Gori će ostati zabilježen po tragičnom događaju koji se dobrim dijelom desio i zbog očigledne nespremnosti i neadekvatne reakcije državnih organa. Naime, juče je jedan od tigrova odgrizao cijelu ruku 59-ogodišnjoj Slavici Sekulović koja se tokom čišćenja saplela i pala blizu kaveza. Nesrećnoj ženi je desna ruka otkinuta u visini ramena, izgubila je dosta krvi, ali njeno stanje se nakon hirurške intervencije ocjenjuje kao stabilno. Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine crnogorska granična policija je uhapsila Barana Stojana Sekulovića i Gorana Koprivicu i Vuka Vukoslavčevića iz Beograda koji su bez ikakve dokumentacije pokušali da u Crnu Goru prokrijumčare dva sibirska tigra. Nakon predaje Odjeljenju za privredni kriminal nikšićke policije protiv osumnjičenih je pokrenuta istraga.

„Ja sam završio istragu i predao spise tužiocu i prema nezvaničnim saznanjima tužilac je već podigao optužnicu protiv tih ljudi“, rekao je za naš radio Vukota Vukoslavčević, istražni sudija Osnovnog suda u Nikšiću, koji nije želio da bude i tonski snimljen.

Posebno je s aspekta efikasnosti države zanimljiva sudbina tigrova nakon otkrivanja cijelog slučaja. Neznajući šta bi s njima državni organi su jednostavno opasne zvijeri vratili Sekuloviću koji je u okviru svog domaćinstva u Sutomoru već imao unaprijed pripremljene kaveze. Direktor Veterinarske uprave Ivan Popović je u izjavi za naš program, između ostalog, rekao da bi, umjesto da se divlje životinje smiještaju kod privatnih lica, sama država morala biti osposobljena za prihvat zvijeri koje bi se eventualno krijumčarile kroz Crnu Goru:

„U svakom slučaju mislim da se rješenje mora pronaći u smislu privremenih karantina i privremenih smještaja, ali isto tako mislim da se malo boljom organizacijom i obezbjeđenjem državne granice može i obeshrabriti eventualni pokušaj šverca kroz Crnu Goru.“

Da je čitav slučaj doveden do ivice apsurda govori i činjenica da je Veterinarska uprava, kao jedan od najrelevantnijih organa, odnosno direktno nadležna za konkretan slučaj, informisana putem medija. Ivan Popović, direktor Veterinarske uprave:

„Ovi tigrovi nijesu imali dozvolu Veterinarske uprave kao nadležnog organa i Veterinarska uprava je upoznata preko medija sa cijelom ovom situacijom. Žalimo što je do ovoga došlo, ali isto tako upozoravamo da se više ovakve stavari ne bi dešavale, da svi državi organi povedu više računa i da ne dozvolimo više da Crna Gora bude prepoznata kao neka država u kojoj mogu da završe rijetke i zaštićene vrste kao što su i ovi tigrovi.“
XS
SM
MD
LG