Dostupni linkovi

HAG


Glavna tuzziteljka Hasskog tribunala Karla del Ponte (Carla) izrazila je danas iznenadjenje "tihom" reakcijom Evropske unije na presudu kojom je Medjunarodni sud pravde proglasio Srbiju odgovornom ssto nije spreccila genocid u Srebrenici, niti kaznila poccinioce, izjavila je njena predstavnica Olga Kavran.
Karla del Ponte naglassava da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana (Javier) u izjavi "nije uopsste spomenuo ccinjenicu da je utvrdjeno da je Srbija prekrssila Konvenciju o genocidu", niti da je propustila da izrucci Tribunalu Ratka Mladicha, optuzzenog za genocid.

SARAJEVO
Clan Predsedništva BiH Haris Silajdžic je na današnjoj sednici Predsjedništva zatrazio je da se Srbija obaveže na ispunjavanje odluka koje proisticu iz presude Medunarodnog suda pravde u Hagu .
Srbija bi u roku od 60 dana trebala uhapsiti optuzene ratne zlocince i preda ih Haskom tribunalu, a ostale ucesnike u genocidu u BiH, u skladu s presudom Medjunarodnog suda pravde po tuzbi BIH primereno kazni, izjavio je clan Predsednistva BiH Haris Silajdzic nakon sjednice ovog tijela na kojoj je pokrenuo ovu inicijativu.
XS
SM
MD
LG