Dostupni linkovi

Pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini


Snažnija politička stabilnost regije, liberalizacija tržišta zemalja regije po pravilima Svjetske trgovinske organizacije bez mjera državne zaštite, snažni mehanizmi rješavanja sporova – to su samo neke od pogodnosti novog Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) koji čeka ratifikaciju u parlamentima zemalja članica. Hrvatska vlastitom glupošću nije ušla u staru CEFTA-u davne 1993. godine, ali sada je prilika koju ne smijemo propustiti, poručio je hrvatskim poslovnim ljudima predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević:

«Ovdje su nam se rugali ljudi iz službene politike, koji su tvrdili da nas: ,Komora tjera u Goodyear ligu umjesto da igramo u MBA ligi‘. Ali smo mi u ,Goodyear ligi‘ napravili 300 posto ekonomskog rasta u posljednjih sedam godina. Na niko nigdje u Evropi nije napravio takav ekonomski rast.»

Hrvatska poljoprivreda i stočarstvo neće biti ugroženi, a novi opći regionalni sporazum o slobodnoj trgovini otklonit će – nakon jednogodišnjeg razdoblja prilagodbe – i prepreke koje je Hrvatska imala u izvozu piletine u Bosnu i Hercegovinu i probleme sa diskriminacijskim tretmanom hrvatskih duhanskih proizvoda u Srbiji, rečeno je na susretu.
XS
SM
MD
LG